Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Måltider & Hälsa - Frukost, lunch, mellanmål & middag

Skapad 2020-09-10 09:10 i Köpinge skola Kristianstad
Grundskola 6 Hem- och konsumentkunskap
Under vecka 40 - 43 kommer eleverna lära sig reflektera över vad de äter till frukost, lunch, mellanmål och middag och lära sig varför det är viktigt att äta frukost, lunch, mellanmål och middag regelbundet. Samt även att planera och tillaga enkla måltider. Din kropp behöver mat för att du ska växa och utvecklas. Det är lätt att äta lagom mycket om du äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan. Lika viktigt som det är att äta bra är det att röra på sig varje dag. På morgonen när du vaknar behöver kroppen påfyllning. Den energi du får i dig vid frukost ska räcka ända fram till lunch.

Innehåll

Innehåll

Innehåll

Syfte 

Är att eleverna utvecklar ett kunnande som rör mat och måltider genom att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang. Genom att planera och tillaga en frukostbuffé, lunch, mellanmål och middag så utvecklas ett kunnande som rör mat och måltider. Samt ska eleverna lära sig reflektera och resonera över vad de äter och bedöma sitt eget arbete och resultat. Genom att vara aktiv både muntligt och skriftligt i utvärderingar och diskussioner i köket.  

 

Mål

 • Få kunskap om redskap, metoder och begrepp.
 • Lära sig följa recept.
 • Kunna hantera och lösa situationer som kan uppstå i köket.
 • Kunna planera och tillaga mat och måltider. 
 • Känna till vilka måltider man behöver äta under en dag. 
 • Lära sig varför det är viktigt att äta frukost, lunch, mellanmål och middag regelbundet.

 

Metod

Gemensamma genomgångar av samt diskussioner om:

 • Frukost - vad kan man äta till frukost? vad tycker du bäst om att äta till frukost? varför är det bra att äta på morgonen? Hur kan man göra om man har bråttom på morgonen? 
 • Lunch/Middag - vad en balanserad lunch eller middag ska innehålla enligt tallriksmodellen?
 • Mellanmål - Vad händer i kroppen om man hoppar över mellanmål? Hur gör du för att minska sötsuget? Är du ofta sugen på något sött när du kommer hem från skolan?

 

Vi kommer gå igenom varför kroppen behöver mat och varför man måste äta frukost, lunch, mellanmål och middag. Därefter kommer vi tillaga en frukostbuffé, lunch, mellanmål och middag. 

 

 

Bedömning & Dokumentation

Jag kommer bedömer din förmåga att:

 • planera och tillaga enkla måltider
 • läsa och följa recept
 • använda rätt redskap för arbetet
 • förbereda och plocka undan vid arbetet
 • kunna organisera och anpassa ditt arbete
 • kunna resonera och bedöma ditt eget arbete och resultat
 • kunna föra resonemang kring varierande och balanserade måltider

 

Dokumentationen består av observationsprotokoll från undervisningen och med utgångspunkt i ditt deltagande i det praktiska arbetet, samt utifrån ditt resonemang kring begrepp som har med ämnet att göra.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
  Hkk
 • hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
  Hkk
 • Centralt innehåll
 • Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.
  Hkk  1-6
 • Bakning och matlagning och olika metoder för detta.
  Hkk  1-6
 • Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider och andra uppgifter i hemmet.
  Hkk  1-6
 • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett säkert sätt.
  Hkk  1-6
 • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
  Hkk  1-6

Matriser

Hkk
Måltider & Hälsa

Måltider & Hälsa

Godtagbara kunskaper Nivå 1
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 2
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 3
Jag...
Planerar, organiserar, tillagar måltider och genomför andra uppgifter i köket.
 • Hkk  E 6
Planerar, tillagar och skapar måltider genom att välja livsmedel och använda matlagningsmetod och utrustning på ett hygieniskt, säkert och i huvudsak fungerande sätt. Exempel: Behöver ibland hjälp med att planera hur du ska lägga upp det praktiska arbetet, behöver ibland hjälp att ha koll på hur lång tid de olika momenten tar, har en hyfsad struktur och arbetsordning, behöver många gånger hjälp när de arbetar. Disken är ofta blöt och ibland är inte alla redskapen rena.
Planerar, tillagar och skapar måltider genom att välja livsmedel och använda matlagningsmetod och utrustning på ett hygieniskt, säkert och relativt väl fungerande sätt. Exempel: Planerar hur du ska lägga upp det praktiska arbetet, har ganska bra koll på hur lång tid de olika momenten tar men frågar ibland, har en bra struktur, bra arbetsordning, arbetar mer självständigt men behöver ibland hjälp när de arbetar. Ganska noggrann när du diskar och torkar rent.
Planerar, tillagar och skapar måltider genom att välja livsmedel och använda matlagningsmetod och utrustning på ett hygieniskt, säkert och välfungerande sätt. Exempel: Planerar noggrant hur du ska lägga upp det praktiska arbetet genom att prata och resonera om upplägget, har koll på hur lång tid de olika momenten tar, har en bra struktur, bra arbetsordning, arbetar mer självständigt, noggrann när du diskar och torkar rent.
Använda metoder, livsmedel och utrustning
 • Hkk  E 6
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande och säkert sätt. Exempel: Kan koka, steka, baka, samt hantera olika matlagningsmetoder, livsmedel såsom hacka en lök och använder rätt redskap till den metod du använder på ett säkert och fungerande sätt.
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett relativt väl fungerande och säkert sätt. Exempel: Kan koka, steka, baka, samt hantera olika matlagningsmetoder, livsmedel såsom hacka en lök och använder rätt redskap till den metod du använder på ett relativt väl fungerande och säkert sätt.
Använder metoder, livsmedel och redskap på ett väl fungerande och säkert sätt. Exempel: Kan koka, steka, baka, samt hantera olika matlagningsmetoder, livsmedel såsom hacka en lök och använder rätt redskap till den metod du använder på ett väl fungerande och säkert sätt.
Ge omdömen om arbetsprocess och resultat
 • Hkk  E 6
Ger enkla omdömen och för till viss del underbyggda resonemang. Exempel: Ger ett magert innehåll, korta resonemangkedjor, använder vardags ord, problematiserar ur ett perspektiv och har ej underbyggda resonemang med fakta och logik.
Ger utvecklande omdömen och för underbyggda resonemang om arbetsprocess och resultat. Exempel: Ger ett utförligt innehåll med långa resonemangkedjor, använder ämnesbegrepp, problematiserar ur olika perspektiv, använder relevanta exempel och för resonemang med underbyggda med fakta och logik.
Ger välutvecklade omdömen och för väl underbyggda resonemang om arbetsprocess och resultat. Exempel: Ger ett mycket utförligt innehåll med långa resonemangkedjor, använder många ämnesbegrepp, problematiserar ur olika perspektiv, använder relevanta exempel och för resonemang med underbyggda fakta och logik.
Föra enkla resonemang om varierande och balanserade måltider
 • Hkk  E 6
Känner till vilka måltider man behöver äta under en dag och förstår varför det finns en viss måltidsordning. Kan på ett enkelt sätt förklara varför det är viktigt att äta frukost, lunch, mellanmål och middag.
Känner till vilka måltider man behöver äta under en dag och förstår varför det finns en viss måltidsordning. Kan förklara och motivera några anledningar till varför det är viktigt att äta frukost, lunch, mellanmål och middag.
Känner till vilka måltider man behöver äta under en dag och förstår varför det finns en viss måltidsordning. Kan förklara och motivera och ge flera exempel på varför det det är viktigt att äta frukost, lunch, mellanmål och middag.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: