Ämnen:
Svenska, SO (år 1-3)
·
Årskurs:
F - 2
Björklinge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 16 september 2020
Vet du vilka rättigheter du har? Kanske några men nu kommer Rättens riddare visa på några exempel där barns rättigheter kränks. Efter varje film kommer du få fundera kring det vi sett på och prata om det i klassen.
När vi arbetat klart med detta ämnesområde ska du kunna minst tre av barns rättigheter av de vi arbetat med.
Vi kommer titta på serien Rättens riddare där barns rättigheter tas upp med inspiration från riktiga fall som kommit in till barnombudsmannen. Eleverna kommer få diskutera utifrån EPA-modellen kring sju av barnkonventionens rättigheter som tas upp i serien Rättens riddare. Eleverna kommer att få skriva om några av bestämmelserna antingen i SO-boken, serieform eller på lärplattan och sedan klistra in i den i SO-boken.
Syfte (2)
anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.
Centralt innehåll (7)
Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.
Handstil och att skriva med digitala verktyg.
Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).
Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.
Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
Kriterier (3)
Eleven har grundläggande kunskaper om några mänskliga rättigheter och barnets rättigheter, och visar det genom att ge exempel på vad de kan innebära i skolan och hemma.
Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas.
Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.