Syfte
Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande. Genom undervisningen i ämnet historia ska;
- Du ska utveckla kunskaper om att det som hände förr i tiden påverkat det som händer i vår tid och också påverkar det vi tror kommer att hända i framtiden.
- Du ska också utveckla kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar förr och nu. Det ger dig en förståelse för olika levnadssätt.
- Genom undervisningen ska du lära dig hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.
- Du ska få möjlighet att uttrycka dina egna åsikter och tankar kring ämnet i tal, skrift. Genom undervisningen får du också tillfälle att utveckla dina kunskaper om hur man söker och värderar information från olika källor.
Viktiga begrepp inom temat - Medeltiden
påven, stormän, nunnor, digerdöden, adel, biskopar, borgare, kloster, köpmän, hantverkare, kyrka, skatt, munkar, fogde, borgare, de fyra stånden
Mål för arbetet med medeltiden
Du ska kunna och ska känna till:
- Kyrkans betydelse och makt över folket.
- Hur livet i ett kloster fungerade och vad som fanns i klostren.
- Historien om Håtunaleken och Nyköpings Gästabud.
- Vilka Birger Jarl, Magnus Eriksson, den heliga Birgitta, Albrecht av Mecklenburg, drottning Margareta, Erik av Pommern och Engelbrekt Engelbrektsson var.
- Vad människorna arbetade med på medeltiden och att kvinnor och män arbetade med olika saker.
- Hur städer började växa fram och hur de såg ut och fungerade.
- Vad digerdöden var.
- Lag och ordning, brott och straff i samhället under medeltiden.
- De fyra stånden och vad de innebar.
- Vad Hansan var.
- Vilka länder som ingick i Kalmarunionen.
Centralt innehåll
- Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom handel och migration, medeltidens handelssystem.
- De nordiska staternas bildande.
- Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
- Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
- Exempel på hur medeltiden kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
- Tidsbegreppet medeltiden och olika syn på dess betydelse
- Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu.
- Informationssökning i några olika medier och källor.
Arbetssätt
När vi jobbar med medeltiden kommer vi att:
- Se filmer.
- Läsa i läroböcker.
- Ha genomgångar.
- Muntliga diskussioner och övningar.
- Arbeta med skriftliga uppgifter, både enskilt och i grupp.
Bedömning
Jag bedömer:
- Din förmåga att visa dina kunskaper om förhållanden, händelser och personer under medeltiden och din förmåga att använda dig av historiska begrepp.
- Hur väl utvecklade och väl underbyggda svar du ger runt samhällsförändringar och förändringar i människors levnadsvillkor under medeltiden och hur det har påverkat vår tid.
- Ditt sätt att använda källor för att komma fram till dina svar och hur du funderar kring deras trovärdighet.
Det här visar du i - diskussioner kring filmer, övningar och förhör under lektionerna samt genom dina egna arbeten om medeltiden.