Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hjärtrud

Skapad 2020-09-13 15:44 i Allén Dibber Sverige AB
Reflektion- och analysmaterial
Förskola
Vi tycker att det är viktigt att barnen känner en gemenskap och trygghet i gruppen och utvecklar en förmåga att fungera enskilt och i grupp.

Innehåll

Undervisningsplanering Hjärtrud

 • Vad ska läras ut?
  Vi tycker att det är viktigt att barnen känner en gemenskap och trygghet i gruppen och utvecklar en förmåga att fungera enskilt och i grupp. Vi kommer arbeta med hur vi är en bra kompis och att vi behandlar varandra med respekt.

 • Varför?
  Alla barn på Ugglan ska känna att de är värdefulla och bra precis som de är. Hjärtrud hjälper barnen att stärka sin självkänsla och omtanke för andra, samt förstå rätten till sin egen integritet.

  Varje barn ska känna sig värdefullt och tryggt i sig själv och ha förståelse kring rätten av sin egen integritet. Får barnen verktyg till att stärka sin självkänsla och förstå.

 • Hur ska undervisningen genomföras?  
  Genom lärvännen Hjärtrud får barnen verktyg till att stärka sin självkänsla och förstå andras perspektiv och känslor.

  Hjärtrud presenteras på samlingen. Veckans barn har Hjärtrud bredvid eller framför sig och sitter på stolen samt har en krona på huvudet och en spegel i handen. Alla barn sitter runt om hen och sjunger tillsammans med sina pedagoger och barnet. Sedan berättar hur hen är en bra kompis? Alla barn säger fina ord och alla barn får möjlighet att säga något till veckans barn. En av pedagoger har en penna och en hjärtformad papper och skriver vad andra barn säger om hen. Som sedan pappret lämnas till veckans barn och kan ta hem den som ett minne.

 • Hur ska reflektion tillsammans med barnen organiseras? 
  Arbetet med Hjärtrud dokumenteras med hjälp av observationer av barngruppen, samtal mellan barn och mellan barn och pedagog, och fotografering av aktivitet och dokumenteras i Unikum.

  För vem/vilka ska undervisningen genomföras?

  Alla barn på avdelningen, 1-3 år.

 • Vem ansvarar för genomförande, dokumentation med mera.
  Alla pedagoger ansvarar för genomförandet, dokumentationen och reflektionen med stöd av förskollärare.
 • Vad är målet med undervisningen?
  Varje barn ska känna sig värdefullt och tryggt i sig själv och ha förståelse kring rätten av sin egen integritet.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: