Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Promenader i vår närmiljö

Skapad 2020-09-14 10:44 i Kulladals förskola Kristianstad
Förskola
Vi promenerar till barnens hus, lekplatser och andra ställen i byn för att undersöka och uppleva vår närmiljö.

Innehåll

Vi går promenader i byn för att undersöka och uppleva vår närmiljö. Syftet är att få en större uppfattning om hur närmiljön är uppbyggd, var barnen bor i förhållande till olika platser som finns i byn.

Därefter sätter vi upp en karta över byn på vår avdelning där vi markerar vart barnen bor och var de olika platserna vi besökt ligger för att kunna reflektera kring detta i efterhand - och kanske besöka en gång till!

Vi kommer att ta foto av de olika platser vi besöker. Bilder på barnens hus tar vi medan barnet står framför sitt hus, därefter får barnen färglägga "glasspinnar" som blir en ram kring husbilden. Bilderna på husen och barnen kommer sedan hängas upp i vår hall tillsammans med en liten text om vilka som bor i deras hus etc. Vi hänger det i hallen för att kunna skapa diskussioner och dialog inte bara mellan pedagog och barn utan också mellan vårdnadshavare och barn samt stärka självkänslan och känslan av att vara en viktig del av en helhet.

Kopplingar till läroplanen

  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
    Lpfö 18
  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
  • skapa förutsättningar för barnen att lära känna sin närmiljö och de samhällsfunktioner som har betydelse för det dagliga livet samt att ta del av det lokala kulturlivet.
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: