Skolbanken Logo
Skolbanken

Arabiska vetenskapsmän

Falkenbergs gymnasieskola, Falkenberg · Senast uppdaterad: 9 februari 2021

Under åren 600 - 1600 var den arabiska världen en plats där vetenskap utvecklades och där nya idéer provades. Mycket av den kunskap vi har idag bygger på sådant vi lärt oss av araberna. Exempel på saker vi fått insyn i, är algebran, som är en gren inom matematiken.

Arbetsområde 

För att bli inspirerade har vi besökt utställningen 1001 inventions som handlar om den tekniska utvecklingen som skedde i arabvärlden. Så småningom kommer ni att få beskriva hur olika saker som idag finns i  vårt samhälle har utvecklats från arabisk kultur och kunnande. Det kommer till exempel att handla om seden att dricka kaffe, utvecklingen inom kirurgi (operationer), och mycket mer...  Ni kommer att få resonera kring och bygga modeller av hur den här kunskapen kan tänkas utvecklas än mer i framtiden.

Innan dess ska vi studera arabisk historia och du kommer att få ett skriftligt prov där du både visar att du har en del grundläggande kunskaper om ämnet och visar att du kan resonera kring tre större frågeställningar.  Vi kommer med hjälp av resonemangsböckerna att arbeta med frågeställningarna i klassen. Frågeställningarna är:

1. Resonera kring hur det arabiska riket kunde spridas så snabbt.

1.Resonera kring vilka orsaker det finns till att man inom det arabiska riket kunde utveckla så mycket kunskap. .

2. Resonera kring vilka konsekvenser det arabiska riket fick.

Eleverna har fått välja vilken vetenskapsman de vill skriva om; exempelvis Ibn al Nafis, och Ibn al haytham, samt andra vetenskapsmän.
Därefter  fick de redovisa  sina vetenskasmän, med både text och bild.

 

Eleverna har fått läst och svara på frågor om Ibn al Haytham och hans uppfinningar; exempel sinussatsen som är en del inom matematiken.

 

Elevens mål:

Eleven skall med hjälp av denna övningen lära känna den arabiska världen samt alla vetenskapsmän och deras liv/uppfinningar.

Även hur mycket vetenskapsmännen påverkat utvecklingen i hela världen.

De skall efter denna övningen ha fått djupare textförståelse och ordkunskap samt flyt vid fördjupelse i svåra texter.

Eleverna har fått lära sig att jobba mer självständigt samt att våga sig på diskussioner och även tränat att prata muntligt inför grupp.

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Matriser i planeringen
Arabiska vetenskapsmän
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback