Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jä ht-20 Hkk Mat, måltider och hälsa, åk 7 Ksa "ej avslutad"

Skapad 2020-09-15 16:32 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 Hem- och konsumentkunskap
Mat och måltider

Innehåll

Mat, måltider och hälsa

Mål för elev

Du ska kunna tillämpa de vanligaste matlagningsmetoder och metoder för enklare bakning.
Du ska kunna ge motiveringar och omdömen om arbetet och resultatet. 
Du ska kunna arbeta på ett hygieniskt och säkert sätt.

Innehåll

Bakning och matlagning och olika metoder för detta.
Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande. 
Hur man dukar och serverar maten på ett trevligt sätt.

Genomförande

Under en termin i åk 7

Bedömning

Främst genom praktisk matlagning och bakning.
Arbeta med och svarat på frågorna i häftet.
Skriftligt prov.

 

Matriser

Hkk
Hem- och konsumentkunskap: Mat, måltider och hälsa

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Bakning och matlagning och olika metoder för detta. 
 Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. 
 Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt. 
 Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel. 
 Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
”Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.”
 Exempel: Jag kan samarbeta med min arbetskamrat tillräckligt bra för att genomföra våra uppgifter. Jag frågar ofta läraren först utan att försöka lösa mitt uppgifter själv. Jag tar inte egna initiativ så ofta. Jag känner mig inte alltid säker på metoderna koka, steka och baka. Jag glömmer ofta att sänka värmen på plattan i tid, för att spara energi, när jag lagar mat. Ibland glömmer jag att anpassa plattans storlek till kastrullen. Det händer att jag diskar under rinnande vatten.
”Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt. ” Exempel: Jag kan samarbeta med min arbetskamrat tillräckligt bra för att genomföra våra uppgifter. Jag tar ofta egna initiativ och driver på mitt arbete på ett relativt självständigt sätt. Jag löser oftast mina uppgifter själv eller med viss handledning. Jag plockar undan, försköljer disken och har rent i köket när jag arbetar. Jag behärskar nästan alltid matlagningsmetoderna kokning,stekning och bakning och använder rätt redskap. Jag gör alltid mina eftersysslor. Jag diskar alltid på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Jag dukar och lägger upp maten på ett trevligt sätt.
”Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt. ” Exempel: Jag kan samarbeta med min arbetskamrat och jag har överblick över mitt eget och vårt gemensamma arbete. Jag arbetar helt självständigt utan handledning efter olika former av instruktioner. Jag tar egna initiativ och driver mitt arbete på ett självständigt sätt. Jag plockar undan, försköljer disken och har rent i köket när jag arbetar. Jag behärskar alltid, med mycket gott resultat, de vanligast förekommande matlagningsmetoderna och använder rätt redskap på ett funktionellt och säkert sätt. Jag kan lösa en situation som uppstår, om jag t.ex har fått för mycket av en råvara i en maträtt eller om jag saknar en ingrediens. Jag gör alltid mina eftersysslor och hinner även ibland hjälpa andra med sina.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: