Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Antika grekland

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 15 september 2020

Ett område om antika Grekland. Vi kommer lära oss en del om samhället och olika händelser och personer i dessa olika gamla riken.

Detta moment i historia kommer handla om Antika Grekland.

När vi jobbar med Antika Grekland kommer vi läsa i boken samt ha diskussioner i helklass om olika frågor.

Jag kommer att ha en föreläsning med en PowerPoint som finns här i planeringen att titta på. Men ni kommer också få jobba en del i boken (s.41-69) och svara på frågor på s.69. Vi ska även jobba en hel del med ne.se. 

När vi jobbat klar med Grekland kommer vi ha ett prov för att se vad ni lärt er och för att ni ska få pröva på hur ett prov på högstadiet kan se ut. 

Inför provet ska ni kunna följande:

  • Känna till de stora flodkulturerna: Egypten, Mesopotamien, Indus & Huang He och kunna visa på likheter och skillnader mellan dessa kulturer
  • Resonera kring varför gamla riken alltid uppstår vid vatten. 
  • Känna till de två stadsstaterna Sparta och Athen i antika Grekland och kunna resonera kring vad en stadsstat är och kring skillnader mellan Athen och Sparta. 
  • Kort redogöra för vad Perserkrigen är för något
  • Kunna berätta om Olympiaden
  • Känna till Alexander den store och varför han är viktig.
  • Kunna para ihop några kända personer med rätt rike och vad de är kända för: Sokrates, Leonidas, Platon, Kleopatra, Keops, Konfucius, Qin Shihuang, Aristoteles, Arkimedes, Akilles, Homeros, Hammurabi & Hippokrates.  
  • Kunna använda begrepp som hör till området som tex: Trojansk häst, att leva spartanskt, Sfinx, Kilskrift, Heiroglyfer, Farao, Filosof, Demokrati, Sumerer, papyrus, stadsstat, akropolis, heloter, Maraton, Hellenism...
  • Spår av Antika Grekland idag

 

Ni kommer bedömas på ert prov och de ni visar under lektionerna. 

 


Läroplanskopplingar

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka gemenskaper, till exempel inom familjen, föreningslivet, organisationer och företag.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
Historia
Uppgifter
Uppgift "grekiska gudar"
Powerpoint - Antika Grekland
Kartor

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback