Skolbanken Logo
Skolbanken

Högläsning på Sparven

223961 Förskolan Höjden, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 1 september 2021

Även i år har vi på Sparven fokus på högläsning. Vi vill erbjuda barnen många högläsningsupplevelser där vi tar del av spännande historier och sagor och vi samtidigt utvecklar språket och vår fantasi och föreställningsförmåga.

Vi på Sparven vill väcka barnens intresse för berättelser, texter, skriftspråk och andra språk genom att ge barnen chans till många högläsningsupplevelser. På Höjden och Sparven finns många böcker tillgängliga, både som pappersformat och den digitala läsappen Polyglutt.

Genom att lyssna till högläsning ges barnen möjlighet att utveckla sitt språk, sin fantasi och föreställningsförmåga, talspråk, ordförråd, berättande och förmåga att uttrycka sina tankar och förstå sin omvärld. Barnen får uppleva högläsning återkommande vilket skapar igenkännande för barnen.

Genom att utforska boken som form, vem som har författat boken och illustrerat bilderna hoppas vi att vi väcker barnens intresse för böcker.

Barnen delas upp i två grupper och har planerad högläsning och samtal en gång i veckan och utöver det så läser och samtalar vi tillsammans på eftermiddagssamlingen eller vid andra spontana högläsningssituationer när barnen visar intresse. Vi läser och samtalar kring bilderna, använder oss av konkreta föremål, dramatiserar och leker, projicerar böcker på storbild på väggen och fångar barnens intressen genom Qr-koder och läsappen Polyglutt. Vi samtalar om källkritik (på barnens nivå). Genom Polyglutt får vi också möjligheten att lyssna och utforska böcker på andra språk.


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback