Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektarbete bo på Mars

Skapad 2020-09-18 15:55 i Örbyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 6 Fysik Biologi Teknik
Du ska flytta till Mars och leva på planeten. Vad behöver du?

Innehåll

Projektarbete – bo på Mars

I grupp ska ni tillsammans bygga en modell av en rymdstation på Mars. Innan ni börjar bygga ska ni rita en skiss över hur er rymdstation ska se ut. 

 

1.       Gör en skiss av rymdstationen. Skissen ska ritas med blyerts och ska inte färgläggas.

-          På skissen ska ni skriva kort om ni vill ha med er växter/träd och varför.

-          Max 100 personer. Vilka personer ni vill bo med på Mars, t.ex.: forskare eller läkare. Hur gamla ska resten av befolkningen vara?

-          Hur ska ni få mat och vatten?

-          Hur ska ni göra för att syret ska stanna kvar på rymdstationen? Vart får ni syre ifrån?
 

2.       När ni har lämnat in er färdiga skiss till Karolina. Får ni börja bygga på rymdstationen. Ni kommer inte att få måla eller färglägga er rymdstation.  

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.
  Fy  4-6
 • Vanliga material, till exempel trä, glas och betong, och deras egenskaper samt användning i hållfasta och stabila konstruktioner.
  Tk  4-6
 • Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.
  Tk  4-6
 • Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.
  Tk  4-6

Matriser

Fy Bi Tk
Bo på Mars

Bedömningen avser

E
C
A
Beskriver
Du kan beskriva och ge exempel på människors beroende av naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Du har grundläggande kunskaper om biologi och visar det genom att förklara på vilket sätt vi är beroende av vatten och mat. Du ger exempel på och beskriver begreppen (i din skiss och under presentationen) med viss användning av biologins begrepp.
Du har goda kunskaper om biologi och visar det genom att förklara på vilket sätt vi är beroende av vatten och mat. Du ger exempel på och förklarar begreppen på ett utvecklat sätt (i din skiss och under presentationen) och visar på enkla samband och med relativt god ,användning av biologins begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om biologi och människans beroende av naturen. Du förklarar på ett välutvecklat sätt (i din skiss och under presentationen) och visar på enkla samband med god användning av biologins begrepp.
Dokumenterar
Du dokumenterar i form av skisser med förklarande ord och begrepp
Du gör enkla skisser och modeller med till viss del förklarande begrepp som kan förstås av andra. Du kommer med förslag och idéer som leder framåt i arbetet.
Du förklarar varför du gör vissa val i skisser och modeller med förklarande begrepp som passar bra till uppgiften. Du kommer med förslag som leder framåt i arbetet.
Du förklarar varför du gör vissa val och förklarar för-och nackdelar med de val du gör. Du kommer med förslag som leder framåt i arbetet.
Använda informationen i diskussioner
Du kan använda informationen i diskussioner för att skapa en skiss med en god anpassning till sammanhanget.
Du kan använda informationen i diskussioner för att skapa en skiss med viss anpassning till sammanhanget
Du kan använda informationen i diskussioner för att skapa en skiss med relativt god anpassning till sammanhanget.
Du kan använda informationen i diskussioner för att skapa en skiss med mycket god anpassning till sammanhanget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: