Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Äpplens värld

Skapad 2020-09-20 20:16 i Fröhuset Montessoriförskola Dibber Sverige AB
Förskola
Barnen upptäcker äpplets värld från insidan och utsidan.

Innehåll

Äpplet är en frukt som barn älskar, så vi valde att introducera barnen till några typer av äpplen (Granny Smith 🍏, Golden Delicious och Pink Lady🍎). Här berättar vi om de olika färgerna på äppelskalet.  Äpplet som har ett grön skal kallas Granny Smith och Golden Delicious har ett ljusgrönt skal medan Pink Ladys skal är ljusrosa.

Vi vill att barnen ska få lära sig om de olika smakerna av de tre typer av äpplen genom att smaka , lukta och känna på dem. Vi vill också lära dem skillnaden mellan sött och surt. Vi vill också lära barnen vad de olika delarna på äpplet heter. Samt att de ska få uppleva hur hel, halv och fjärdedelar ser ut.

Vi visar att äpplet har en stjälk, en fluga och ett skal på utsidan och ett fruktkött på insidan. Sedan delar vi äpplet till halv och fjärdedelar. Här lär sig barnen om delarna vilket är förberedande för matematik. Pedagogerna benämner alltid när frukter delas om halv och fjärdedelar. Barnen ser också kärnhuset och då får barnen räkna kärnor och upptäcka att varje äpplehalva har fem kärnor i kärnhuset.

Vi experimenterar med att lägga äppelskal i vatten. Barnen ser hur vattnet ändrar färg, samma som äppelskalets. Detta får de njuta av att smaka till lunchen.  Surt och sött för de uppleva genom att Granny Smiths smak är sur och Golden Delicious smak är söt. Pink Lady har en smak som är lite söt och lite sur

Vi sjunger en fin sång (Jag har ett litet äpple) och använder teckenspråk för att få barnen att delta i sången. Sedan hänger vi upp äppelskivor så de torkar och sparar dem till kommande julpyssel.

Barnen visar stort intresset för arbetet med äpplen. De vill ta med äpplen hemifrån och vill gärna använda äppelsnurran. Vissa barn kommer ihåg vad delarna heter.

Arbetet är för alla barn på Grodden dvs 1-3 år.

Alla pedagogerna var delaktiga i arbetet.

Syftet är att  låta barn få kunskap om olika typer av äpplen och äpplens delar. Att de får utveckla sina smaksinnen (söt och sur). Barnen får förberedande kunskaper i matematik genom att räkna kärnorna och veta vad en halv och en fjärdedel är.

Kopplingar till läroplanen

 • upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • främja barnens förmåga att vara delaktiga och utöva inflytande över sin utbildning,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: