Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Islam åk 7 ht 2020

Skapad 2020-09-21 14:04 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 Religionskunskap
Den yngsta av de tre syskonreligionerna, de abrahamitiska religionerna. Vilken betydelse har Muhammed för islam? Vad innebär de fem pelarna?

Innehåll

Konkretisering av det centrala innehållet: 

Du ska: 

- kunna berätta historiken kring islam (Muhammed) 

- beskriva det centrala tankegångarna inom islam t ex att det är en monoteistisk religion och att koranen är den heliga skriften

- kunna de fem pelarna samt några regler och riter inom islam 

- kunna beskriva de två stora inriktningarna inom islam; sunni och shia

- kunna diskutera vem som är muslim (identitet) 

- kunna ge exempel på hur man kan se om ett land är muslimskt när man besöker det (samband mellan samhälle och religion) 

- kunna jämföra de tre abrahamitiska religionerna med varandra och se likheter och skillnader mellan judendom, kristendom och islam

- kunna söka information från olika källor samt fundera kring källornas trovärdighet och relevans  

 

Hur ska vi jobba mot målen? 

- genomgångar

- rutpapper och arbetspapper 

- filmsnuttar

- träna källkritik

 

Hur ska målen redovisas? 

- läxförhör på rutpapperet samt jämförelse mellan de tre syskonreligionerna 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  7-9
 • Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.
  Re  7-9
 • Huvuddragen i världsreligionernas historia.
  Re  7-9
 • Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.
  Re  7-9
 • Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.
  Re  7-9

Matriser

Re
ReligionThunmanskolan LGR11

Betyget E
Betyget C
Betyget A
Kunskap om världsreligioner
Eleven har grundläggande kunskaper om judendom, islam, hinduism och buddism och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har goda kunskaper om judendom, islam, hinduism och buddism och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har mycket goda kunskaper om judendom, islam, hinduism och buddism och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Likheter och skillnader
Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar t ex nyreligiösa rörelser och humansim.
Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar t ex nyreligiösa rörelser och humansim
Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar t ex nyreligiösa rörelser och humansim.
Livsfrågor/-åskådningar
Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt.
Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
Källhantering
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: