Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Läsförståelsetest år 6-Ht 2020

Vallhamra skola 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 21 september 2020

Läsförståelse är något som är otroligt viktigt i alla skolämnen. För att få syn på hur ni ligger till och för att kunna fånga upp dem som behöver lite extra hjälp för att nå målen i årskurs 6 har vi genomfört ett test med alla elever.

Hur går testet till?

Testet består av flera olika texter, såväl fakta som skönlitteratur. I början av testet är texterna ganska korta och lite enklare men de blir allt längre och svårare. Till varje text finns ett antal flervalsfrågor, det finns bara ett rätt svar till varje fråga. Testet görs på tid (35 minuter) och utan hjälp.

Provet rättas och resultaten delas in i en standardiserad "stanine-skala" som baseras på årskursen. Stanine 1 är lägst och stanine 9 är högst. Medelvärdet för en god läsförståelse ligger mellan stanine 4-6. Har man stanine 7-9 har man en väldigt god läsförståelse. Om resultatet ligger på stanine 1-3 har man svårt att ta till sig och förstå det man läser. För att nå målen i år 6 behöver man alltså träna mer på sin läsning.

Vad innebär läsförståelse?

Ordet läsförståelse kan precis som hörförståelse låta självförklarande och till viss del är det också det, men det finns också delar som inte är fullt lika självklara. Skolverkets hemsida beskriver det (lite förenklat) bland annat så här: 

Du behöver kunna upptäcka viktiga ord och sammanhang i det som du läser. Det innebär också att du behöver kunna anpassa dig. Om du till exempel läser en skönlitterär bok gör du ju säkert det på ett annat sätt än om du läser nyheter eller en instruktion.

När du har upptäckt dessa viktiga ord och sammanhang behöver du också kunna dra slutsatser om innehållet. Det kan också handla om att uppfatta det som är underförstått genom attityder, perspektiv och syfte.

Om det handlar om mycket information på en och samma gång så är det viktigt att kunna överblicka och strukturera den och att ha en idé om hur du ska göra för att ta reda på det som är intressant för dig.

Vad kan du göra för att utveckla din läsförståelse?

Om du vill fokusera på att utveckla din läsförståelse så kan du göra flera saker - i skolan eller hemma.

Det första och enklaste förslaget är förstås att läsa skönlitteratur och det traditionella sättet att hitta en bok är att ta dig till ett bibliotek. Det kan dock vara en svår uppgift att hitta rätt bland alla titlar och där kommer bibliotekarierna in. De är uppdaterade i vad som finns och dessutom utbildade i att guida dig till rätt bok.

Om du inte vill ta dig till ett bibliotek kan du ta datorn eller surfplattan till hjälp.Du kan till exempel låna en e-bok på biblioteket. Vill du ha hjälp att välja bok kan det vara en bra idé att vända dig till en hemsida med boktips

Det kan också vara en bra idé att läsa om en bok som du redan har läst och som du verkligen tyckte om. Du kommer säkert att upptäcka nya detaljer vid en andra läsning.

Att ha högläsning för någon därhemma (eller att någon läser högt för dig) är också bra. Då har du någon att prata med texten om vilket kan få dig att börja tänka på nya sätt.

Självklart kan du fråga din lärare i svenska efter tips på böcker också. I skolan läser vi många gemensamma böcker och pratar om det vi läst.

Tänk på att man blir bra på det man tränar mycket på! Läser man mycket och pratar om det man läser blir man också duktig på att läsa och förstå innehållet. Det finns helt enkelt inga genvägar till att bli en duktig läsare men ju duktigare du blir desto roligare kommer du tycka att det är. 

Lycka till!


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback