Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parafras Skriet

Skapad 2020-09-22 15:34 i Nosabyskolan Kristianstad
Du ska göra en parafras av Skriet på ett expressionistiskt sätt. Antingen uttrycker du samma känsla eller väljer en annan tex: Ångest, panik, ilska, raseri, avund, glädje, kärlek, sorg, glädje, oro, lycka eller dylikt. Tänk på vilken färgskala som passar för att uttrycka de olika känslorna.
Grundskola 8 Bild
Du ska göra en parafras dvs en tolkning av målningen Skriet på ett expressionistiskt sätt där du ska uttrycka en känsla. Tänk på vilken färgskala som passar för att uttrycka just din känsla.

Innehåll

 

Du ska göra en parafras dvs en tolkning av målningen Skriet på ett expressionistiskt sätt där du ska uttrycka en känsla. Tänk på vilken färgskala som passar för att uttrycka just din känsla.
Du kan välja mellan att måla (akvarell/akryl), rita (blyerts/färgpenna, vax- oljekrita), göra collage, tusch eller blanda olika tekniker. Blanda gärna flera material och gör till en helt ny bild. 

Tänk på att du ska tolka Skriet dvs du ska inte kopiera den utan då blir det plagiat.

 

Uppgifter

 • Parafras Skriet

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bild - Färgläggning, teknik, kommunikation och idérikedom.

Rubrik 1

Bedömning Bild - material och teknik, komposition och kommunikation samt reflektion.
Betyg E
Betyg C
Betyg A
Aspekt 1
Färgläggning/teknik - Färglägga med olika nyanser för att skapa djup och former - Arbeta med att utveckla måleri/skuggning/collage till tredimensionella motiv.
Har med valfri teknik jobbat med att färglägga/skapa djup i motivet till uppgiften. Hade kunnat utveckla färgläggning/skuggning (även i collage) av motiv genom att arbeta mer med olika nyanser
Har på ett adekvat sätt jobbat med vald teknik Mindre delar som kunde ha utvecklats. T.ex. att du har mindre delar i bilden som inte är färglagda/skuggat med olika nyanser
Har på ett mycket bra sätt visat på att man behärskar vald teknik. Har arbeta bra med olika nyanser för att skapa djup och former till sina
Ny aspekt
Layout - Berättande med bild - Rita/bygga upp stora motiv och mindre detaljer - Skapa djup genom att överlappa motiv/text - Arbeta med bakgrunden (helhet) komposition - korrekt proportioner - korrekt perspektiv
Har jobbat med små motiv och bakgrundsmiljö där man inte tar tillvara på de möjligheter som ges med en stor yta.
Jobbar med stora motiv och bakgrund men har inte lyckats nå hela vägen vad gäller layout. Har mindre delar som kunde gjorts annorlunda.
Layouten är väl genomtänkt där du har har arbetat med stora motiv och bakgrund. Har överlappat motiv, tredimensionella bilder och därmed bra djup i bilden.
Utveckla idéer
Hur du utvecklar idéer genom att testa och pröva.
Du kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Formulera & välja alternativ
Formulera & välja handlingsalternativ. Hur du testar och prövar samt utvecklar din uppgift.
Du bidrar till att föra arbetet framåt och välja alternativ som gör att arbetsprocessen utvecklas framåt.
Du väljer handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Du väljer handlingsalternativ som leder framåt och testar och prövar på hög nivå.
Reflektion
Reflektion Ge omdömen om arbetet
Du kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband
Du kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Du kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: