Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVASVA02

Debatt om språkförhållanden SVASVA02

Söderportgymnasiet, Kristianstad · Senast uppdaterad: 6 oktober 2021

Nu är det dags att deltaga i debatt! Det innebär att ni i par intar en ståndpunkt i ämnena och argumenterar för varför er ståndpunkt är den riktiga. Du vill övertyga!

Debatt om språkförhållanden i Sverige och övriga Norden

 

Följande centrala innehåll kommer vi att arbeta med i denna uppgift

• Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp

• Kritisk granskning av texter

• Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden, till exempel språklagstiftning, minoritetsspråk och dialekter

 

När ni förbereder er inför debatten är det viktigt att ni läser in er ordentligt på det aktuella ämnet! Utgå från er aktuella tes och samla ihop så många väl valda argument som ni kan. I debatten ska varje par hänvisa till minst två olika källor. Det är även viktigt att ni funderar på vilka eventuella motargument ni kan komma att behöva svara på.
Tänk på att använda er av de retoriska knep som vi har talat om, och så klart etos, logos och patos!

Ämnen

 

  1. Har de svenska dialekterna spelat ut sin roll? 

  2. Är det viktigt att lära sig (om) danska i svensk gymnasieskola? 

  3. Är ett typiskt ungdomsspråk, med bland annat slang, nyord, förkortningar med mera, ett hot mot svenska språket?


Läroplanskopplingar

Muntliga utredande och argumenterande presentationer i och inför en grupp. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal, diskussioner och presentationer. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till syfte och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument.

Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.

Språklig variation i Sverige och i det svenska språket. Språksläktskap och språkförändringar. Svenskans, invandrarspråkens, minoritetsspråkens, teckenspråkets och dialekternas ställning och status.

Eleven kan göra välgrundade och nyanserade reflektioner över sin egen och andras språkanvändning samt med säkerhet använda olika strategier för att utveckla sitt eget lärande. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för språksituationen i Sverige, och kan ge exempel på samt med dessa som utgångspunkt, utförligt redogöra för språklig variation, språkförändringar och svenskans släktskapsförhållanden med andra språk.

Eleven kan göra välgrundade reflektioner över sin egen och andras språkanvändning samt använder med viss säkerhet olika strategier för att utveckla sitt eget lärande. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för språksituationen i Sverige, och kan ge exempel på samt, med dessa som utgångspunkt, översiktligt redogöra för språklig variation, språkförändringar och svenskans släktskapsförhållanden med andra språk.

Eleven kan göra enkla reflektioner över sin egen och andras språkanvändning samt med viss säkerhet använda olika strategier för att utveckla sitt eget lärande. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för språksituationen i Sverige, och kan ge exempel på språklig variation, språkförändringar och svenskans släktskapsförhållanden med andra språk.

Matriser i planeringen
Argumenterande tal
Uppgifter
Muntlig framställning

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback