Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagor

Skapad 2020-09-23 13:11 i Central barn- och elevhälsan Falkenberg
Grundskola 6 – 9 Svenska
Texttypen sagor med uppgifter i form av läsning, struktur, stildrag och skrivande. Mestadels från läroboken "Spegla språket 7"

Innehåll

Arbete med texttypen sagor. Läsning av klassiska folk- och konstsagor, uppgifter från boken "Spegla språket år 7" från kapitlet Sagor.

Svara på innehållsfrågor till diverse sagor, identifiera typiska stildrag, kunna skillnaden mellan folk- och konstsagor. Skriva en egen berättande text i form av en saga.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9

Matriser

Sv

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: