Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4 - 6

Uppställning av addition, subtraktion

Nya Rydsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 18 december 2020

Du kommer att få lära dig och träna på skriftliga räknemetoder inom addition och subtraktion. Du kommer också att få träna på problemlösning genom att få arbeta med att välja räknesätt i olika texttal som du ska räkna ut.

Tidsplan: 6 veckor

Vad vi ska arbeta med: 

  • Skriftliga räknemetoder inom addition och subtraktion
  • Problemlösning genom att välja rätt räknesätt vid texttal

Hur ska vi arbeta:

  • Uppgifter i matteappen NOMP
  • Skriftliga stenciler 
  • Varierade uppgifter ur mattebok.

Bedömning: 

  • Informell / formativ bedömning under lektioner och uppgifter 
  • Slutgiltigt "prov" där elever får välja uppgifter efter egen förmåga

Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen
Uppställning subtraktion och addition
Problemlösning
Uppgifter
Avstämning ämnesområdet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback