Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7 - 9

Åk 7. Kemi - pH

Fågelbäcksskolan 7-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 13 december 2020

I denna kurs kommer vi att fördjupa oss inom syror och baser.

Bedömning:

Du kommer att bedömas på de förmågor och kunskaper som du visar på lektioner, vid laboration, prov och utifrån din labbrapport, se matris.

Jag kommer inte lägga stor vikt vid bedömningen "att ta ställning" eftersom att vi endast arbetat med detta i helklass. Bedömning av denna förmåga kommer endast att väga över till er fördel. 

Tidsplan:

Vecka: 40- 46

Vi börjar med en repetition av grundläggande begrepp inom kemin och fördjupar oss därefter i syror och baser. 

Begreppslista:
Syror, baser, surt, basiskt, alkaliskt, neutralt, indikator, BTB,  pH-värde, neutralisation, atom, jon, molekyl, kemisk förening, kemisk reaktion, blandning, lösning, 
vätejon,  hydroxidjon, surt regn, försurning, hållbar utveckling, oädel metall, ädel metall, vittra.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Aktuella samhällsfrågor som rör kemi.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
åk7. Kemi - pH
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback