Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 6

Rörelse -Friidrott

Björnkärrsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

Friidrott är ett samlingsbegrepp för ett antal idrottsgrenar. Vi kommer att jobba med: kulstötning, höjdhopp, kast med liten boll, längdhopp och löpning. Du kommer att få prova på att springa olika långa distanser, 60 m, 400 m, 800 m samt eventuellt 5 km. Under den här perioden kommer du att få möjlighet för att jobba med teknik i de olika grenarna. Du ska träna på att anpassa dina rörelser till aktiviteterna och sammanhanget.

Övergripande syfte från Läroplanen:

-        Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen.

-        Undervisningen ska syfta till att få möta många olika slags aktiviteter.

-        Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter

-        Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

-        Genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Undervisning/arbetssätt - Så här kommer vi att arbeta:

-        Både inomhus och utomhus, i grupp och individuellt

-        Vi använder ändamålsenliga redskap (mätutrustning, materiel)

-        Kulstötning, höjdhopp, kast med liten boll, längdhopp, löpning. Olika långa distanser, 60 m, 400 m, 800 m, häck, samt eventuellt 5 km.

Bedömning - Så här kommer dina kunskaper att bedömas:

Formativ bedömning (bedömning för lärande) genomförs kontinuerligt under lektionerna i idrott och hälsa direkt kopplat till respektive elevs prestation och elevgrupps nivå. Eleverna ges också möjlighet att själva bedöma sina olika prestationer genom t.ex. videobedömning, kamratbedömning, resultatbedömning (vid det enskilda tillfället). 

Summativ bedömning (bedömning av lärande) görs när eleven eller elevgruppen är redo för det (Efter teoretisk genomgång och praktisk färdighetsträning) baserat på vad eleverna ska kunna enligt kunskapskraven.

Elevens delaktighet och inflytande - Vad kan du påverka?

-        Eleverna är delaktiga vid planering och genomförande av olika aktiviteter.

-        Eleverna är delaktiga vid självbedömning och kamratbedömning.

-        Eleverna får möjlighet att träna på och förbättra enskilda friidrottsgrenar mer än andra efter egna önskemål.

Tolkning av kunskapskrav

Åk 4
Kunna delta i lekar, spel och idrotter. Behärska motoriska grundformer. Följa regler i samband med lek, spel och idrotter samt kunna visa hänsyn och respekt till andra.

Åk 5
Kunna delta i lekar, spel och idrotter. Behärska motoriska grundformer. Följa regler i samband med lek, spel och idrotter samt kunna visa hänsyn och respekt till andra.

Åk 6

Betyg

F

E

C

A

Hoppgrenar

Når inte upp till E-nivå

Du utför grenarna med delvis god rymt och balans. Exempel: Utför hopp, men har svårt att anpassa ansatsen så att upphoppet och ribbpassagen kan utföras på ett korrekt sätt.

Du utför grenarna med relativt god rytm, balans och teknik. Du kan upprepa övningen med liknande resultat. Exempel: Utför hopp med bra ansats och upphopp men har svårt kombinera detta med en bra ribbpassage.

Du utför grenarna med god rytm,balans och teknik. Du kan upprepa rörelserna med samma goda resultat. Exempel: Utför hopp med bra tajming och teknik, där såväl ansats, upphopp, och ribbpassage utförs på ett välfungerande sätt.

Kastgrenar

Når inte upp till E-nivå

Du utför kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett delvis fungerande sätt. Exempel: Du kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp. Du koncentrerar dig på att göra en korrekt stöt.

Du utför kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett relativt välfungerande sätt. Exempel: Du kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp. Du kan kombinera flera motoriska rörelser mer naturligt när du kastar/stöter.

Du utför kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett välfungerande sätt.
Exempel: Du kastar naturligt med en bra teknik och kan upprepa samma sak flera gånger.

Löpgrenar

Når inte upp till E-nivå

Du genomför löpmomenten på ett delvis fungerande sätt (gällande fotisättning, kroppshållning, armpendling och häckpassage).

Du genomför löpmomenten på ett relativt välfungerande sätt (gällande fotisättning, kroppshållning, armpendling och häckpassage).

Du genomför löpmomenten på ett välfungerande sätt (gällande fotisättning, kroppshållning, armpendling och häckpassage).

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förmåga att genomföra och anpassa aktiviteter inom friluftsliv och utevistelse efter olika förhållanden och miljöer,

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Sammansatta motoriska grundformer med och utan olika redskap.

Lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Grundläggande träningslära: pulshöjande rörelser samt koordinations, styrke- och rörlighetsövningar.

Utforskande av möjligheter till och genomförande av friluftsaktiviteter, lekar och rörelser i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.

Undersökande av möjligheter till daglig rörelse i närmiljön.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till viss del till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven förebygger på ett i huvudsak fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser relativt väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven förebygger på ett fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett väl fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur aktiviteterna påverkar den egna fysiska förmågan och hälsan.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback