Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

9

Rörelse, kraft och tryck åk 9

Vikingaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 25 september 2020

Mål för elev

Du ska utveckla förmågan att använda fysikens begrepp för att beskriva och förklara samband.

Innehåll

Arbetsområdet handlar om krafter, rörelser, rörelseförändringar, de enkla maskinerna, arbete, energi och effekt. Det handlar också om tryck.
Vi kommer att utgå från kapitel 6, 7 och 9 i Spektrum fysik.

Exempel på centrala begrepp: Likformig rörelse, accelererad rörelse, retarderad rörelse, medelhastighet, kraft, gravitationskraft, dynamometer, motkraft, friktion, tyngdpunkt, lodlinje stödyta, luftmotstånd, vakuum, fritt fall, kaströrelse, tröghet, centralrörelse, centripetalkraft, centrifugalkraft, de enkla maskinerna, hävstång, kil, skruv, lutande plan, block, arbete, energi, effekt, hjultryck, pascal, densitet, manometer, Arkimedes princip, lyftkraft, kommunicerande kärl, lufttryck, barometer, övertryck och undertryck.

Genomförande

Tillsammans kommer vi att ha genomgångar, se filmer och göra övningar/laborationer. På egen hand kommer du att läsa och arbeta med uppgifter.

Du redovisar dina kunskaper vid ett avslutande skriftligt prov.

Elevinflytande

Inför arbetsområdet kommer vi att gå igenom de centrala begreppen för att se vilken förförståelse som finns i gruppen. Du kommer även att få möjlighet att göra egna val under arbetets gång.


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper och fasövergångar, tryck, volym, densitet och temperatur. Hur partiklarnas rörelser kan förklara materiens spridning i naturen.

Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.

Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett, block och taljor.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller fysik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback