Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Tromber- Projektuppstart Södermalm 2020-2021

123191 Förskolan Timmermansgården, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 28 oktober 2020

Det här är den första planeringen i Södermalms kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Totalt har vi fyra planeringar/perioder: Projektuppstart samt tre Uppföljningsperioder som alla följer vårt pedagogiska år. I den här perioden - Södermalms projektuppstart 2020 - 2021 är det dags för förskolan att tillsammans med barnen börja arbeta praktiskt med projektuppdraget "Barns möten med naturen". Här läggs grunden till årets undervisning och utforskande.

 

Gemensamt tema HÅLLBAR FRAMTID - Barns möten med naturen

 

 

 

Innan sommaren fick alla barn nya och gamla med sig information om ett gemensamt uppdrag, "Barnens möte med naturen". Förskolan förberedde en central plats där alla bilder och texter från barnen sitter uppe. Vi laminerade även en kopia av alla projektuppdrag som vi har med oss ut i verksamheten. Vi hade flera samlingar där barnen fick berätta om sin naturupplevelse och ta del av kompisarnas upplevelser och tankar. Vi uppmärksammade att flera barn hade samma upplevelse men de beskrevs på olika sätt. Någon sa ”Det är jag när jag är på mitt land. Där är pappa och min hund. Det var skönt i vattnet, det är inte djupt” och någon annan sa ”Jag håller i en minigroda. Den fanns i vår stuga vi hyrde. Jag släppte ut den när vi hade tittat klart på den. Det fanns många grodor.” Barnen upptäckte att naturen ser ut på olika sätt, tex, en kan bada, hyra stuga, hitta bär, djur samt växter men att en inte behöver resa iväg för att hitta natur då den finns i vår närmiljö.

 

Vi utgick ifrån vår närmiljö där vi uppmärksammade naturen och olika naturvetenskapliga fenomen.

Vi begav oss till Tantolunden, som ligger i vår närmiljö, där vi fann en perfekt plats för vår nyfikenhet i ämnet natur, som vi döpte till naturrutan.

Vi kommer gå hit en gång per vecka och utforska naturen på olika sätt. Vi hade en samling i vår naturruta där barnens tankar kring naturen fick stå i centrum. Vi frågade barnen om de ser några likheter med deras projektuppdrag. Nedan kan ni läsa några av dessaTräd, blommor, blad, gräs, träbo som fåglar kan bo i, sniglar , maskar, pinnar, äpplen och gamla löv. Vårat mål under resan är att berika barnens kunskap om naturvetenskapliga fenomen i vår närmiljö. Vi utforskar vidare i naturrutan med ex luppar, har med oss block och penna samt ett digitalt förstoringsägg. Vi tar även med oss naturmaterial som barnen vill utforska vidare på förskolan.

 

 


Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback