Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

Kottarna i skogen

Förskolan Kvarnbacken, Tierp · Senast uppdaterad: 16 september 2022

En gång i veckan ska en grupp på åtta barn och två pedagoger använda Högbergsskogen som sin lärmiljö. Syftet är att barnen ska få möjlighet att skapa en relation till naturen.

I läroplanen för förskolan skriver Skolverket (2018) att utbildningen i förskolan ska lägga grunden till ett växande intresse och ansvar för att aktivt delta i samhället för en hållbar utveckling, såväl ekonomisk och socialt som miljömässigt. Vidare skriver dem att utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och natur. Dessutom visar forskning att barn behöver få vistas i naturen för att skapa relation till den, som dels är bra i stunden, men också inför framtiden och ett kommande miljöengagemang.


Därför kommer en grupp på åtta barn och två pedagoger gå till Högbergsskogen en gång i veckan för att upptäcka och skapa en relation till naturen. Vi kommer varje vecka sjunga en sång där vi knackar på vårat ”knacka-på-träd” samt ”öppnar dörren” in till naturen. Det fortsätter med samling där vi sjunger samma ”hej-sång” varje vecka för att skapa rutin och trygghet. Samt en namnsång för att uppmärksamma vilka barn som är med. Efter det fortsätter samlingen med en planerad aktivitet och avslutas med frukt. 
Efter samlingen får barnen utrymme att tillsammans med pedagogerna upptäcka, utforska och lära i skogen. Känna på naturmaterial, utveckla sin grovmotorik, se vad som finns i skogen och allt vad det har att erbjuda. 
Innan det är dags att gå till förskolan igen kommer vi ”stänga dörren” och sjunga en sång som bidrar till ett tydligt avslut och sammanhang. 


 

referenser; https://forskoleforum.se/artiklar/larande-i-om-och-med-naturen
https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a65d5aa/1553968116077/pdf4001.pdf


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback