👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Arbetsområde: Näringsämnen

Skapad 2020-09-25 11:51 i Dackeskolan Mjölby
Gymnasieskola Livsmedels- och näringskunskap
Näringsämnen är ämnen som tas upp av kroppen och är bra för tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper de till att bibehålla kroppens normala funktioner. I detta arbetsområde skall vi arbeta med de olika näringsämnena. Vi skall lära oss hur de är uppbyggda och vad de har för funktion i kroppen.

Innehåll

Vi kommer att arbeta med ämnesområdet NÄRINGSÄMNEN

Du kommer att få lära dig vilka näringsämnen som finns, i vilka livsmedel vi hittar de, hur de är uppbyggda och vad de har för funktion i kroppen.

Du kommer att få visa dina kunskaper genom:

- resonemang i helklass och i grupp

- skriftligt arbete

- läxförhör

- prov

 

 

Uppgifter

  • Uppgift: Kolhydrater

  • Uppgift: Fett

  • Protein

  • Vitaminer, mineraler och vatten

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse för människors hälsa.
    Liv  -

Matriser

Liv
Arbetsområde: Näringsämnen

Rubrik 1

Nivå 1
Du kan beskriva kortfattat de olika näringsämnena, hur maten förändras vid tillagning och förvaring. Kan namnet på några av de livsmedel och råvaror som vi arbetar med i detta arbetsområde och vet vilken näringsämnesgrupp berört livsmedel tillhör.
Nivå 2
Du kan beskriva ordentligt de olika näringsämnen, hur maten förändras vid tillagning och förvaring. Kan namnet på ett stort antal livsmedel och råvaror som vi arbetar med i detta arbetsområde och vet vilken näringsämnesgrupp berört livsmedel tillhör.
Nivå 3
Du kan beskriva ordentligt och på flera sätt de olika näringsämnen, hur maten förändras vid tillagning och förvaring. Kan namnet på de flesta livsmedel och råvaror som vi arbetar med i detta arbetsområde och vet vilken näringsämnesgrupp berört livsmedel tillhör.
Aspekt 1