Vi på Fröja ser leken som en mycket viktig aktivitet. Här ryms i stort sett alla mål i Läroplanen för förskolan, Lpfö 18. I leken får barnen möjlighet att prova, upptäcka, bearbeta och uppleva mycket tillsammans med varandra samt individuellt. För att leka krävs trygghet, en stimulerande miljö, lyhörda pedagoger med ett positivt förhållningssätt samt att barnen görs delaktiga.
Genom leken har vi möjlighet att uppmuntra till olika konstellationer, erbjuda olika material och väcka olika tankar och idéer hos barnen. I leken kan vi upptäcka barnens intressen som vi kan spinna vidare på. Pedagogernas förhållningssätt, hur vi samtalar med barnen, fördelar roller, utmanar, inspirerar och uppmuntrar är avgörande för vilken riktning leken tar och hur utvecklande den blir. Vi har möjlighet att fånga stunder av lärande och att komma in på många viktiga områden.
Vi ska skapa tillgänglighet och variation i våra lekmiljöer.
Vi ska vara närvarande i barnens lek för att:
* "slussa in" de barn som behöver
* upptäcka hur barnen hanterar leken och alla känslor som kan uppstå
* utmana barnen i olika riktningar genom att i samtalen väcka tankar
* ge möjlighet att förändra maktstrukturer i gruppen, att få prova olika roller
* hjälpa till att bearbeta konflikter
* fördjupa barnens relationer med varandra
Vi ska göra barnen delaktiga i planering, reflektion och dokumentation, samt lekmiljöernas utformning.
Vårt engagemang kan också göra att leken varar längre och att den fördjupas och utvecklas. Hur aktiva vi pedagoger är i leken beror på barnens behov och intresse. Ibland erbjuds vi en aktiv roll i leken och då måste vi respektera deras lek och sätta oss in i den. Ibland är vår roll att "bara" finnas nära, observera och rycka in när barnen eller vi anser att det behövs.
Leken ska vara trygg, glädjefylld och inkluderande. Vi ska med hjälp av leken ge alla barn erfarenhet av glädje, gemenskap och samarbete.
Vi dokumenterar och reflekterar kring leken i arbetslaget och tillsammans med barnen. På så sätt kan vi utveckla vår miljö och arbetssätt så att det tillfredsställer alla barns intressen och behov.