Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

9

Läsårsplanering - Bild

Centralskolan, Tierp · Senast uppdaterad: 30 augusti 2022

Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Vi omges av bilder dagligen som har till syfte att påverka mottagaren på olika sätt så som att underhålla, informera, övertala men även berika oss med estetiska och känslomässiga upplevelser. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan du som människa utveckla din kreativitet och bildskapande förmåga.

I åk 9 kommer vi att arbeta med självporträtt. Vi börjar med att titta på en film om självporträtt kontra selfie. Är det någon skillnad i dessa två uttryck?

I denna period kommer du att få göra en odysse av självporträttets utveckling under århundrade. I konsthistorien möter du Andy Warhol och Roy Lichtenstein och med det Pop Art. Vi har en muntlig bildanalys och därefter börjar du arbeta med ditt självporträtt. Du ska skapa ett självporträtt med inspiration från Pop Art där tonvikten ligger på Roy Lichtensteins arbeten och där du via ditt självporträtt väver in i serierutor det du konsumerar i din vardag. Arbetet avslutas med en utställning på skolan.

Då vi i dagens samhälle ständigt möts av bilder via olika medier behöver vi analysförmåga för att kunna demaskera och förstå bilders budskap. Om vi tränar på att läsa bilder blir vi bättre på att analyser, förstå och problematiser det vi ser. Vi kommer att bland annat samtala och diskuterar normer kring manligt och kvinnligt genom olika övningar samt via bildanalys

Vidare kommer vi att arbeta med abstarkt skulptur, även detta arbete kommer att ställas ut på skolan.

 

Under dessa veckor får du bland annat kunskaper om och utvecklar förmågor i:

  • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete
  • Presentationer av eget bildskapande.
  • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  • Ta del av konstverk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. 
  • Mediebilders utformning och påverkan och hur dessa bilder kan tolkas och kritiskt granskas.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback