Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läsårsplanering - Bild

Skapad 2020-09-25 14:23 i Centralskolan Tierp
Grundskola 9
Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Vi omges av bilder dagligen som har till syfte att påverka mottagaren på olika sätt så som att underhålla, informera, övertala men även berika oss med estetiska och känslomässiga upplevelser. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan du som människa utveckla din kreativitet och bildskapande förmåga.

Innehåll

I åk 9 kommer vi att arbeta med självporträtt. Vi börjar med att titta på en film om självporträtt kontra selfie. Är det någon skillnad i dessa två uttryck?

I denna period kommer du att få ta del av självporträttets utveckling under århundrade.

Vi kommer att även samtal om vem man är: Hur formas jag och av vem/vilka? Påverkas jag av mina kamrater, media, familj, av min uppväxtmiljö med mera? Är jag samma person hela tiden eller ändrar jag mig beroende på vilka jag umgås med? Varför om så är? Hur visar jag vem jag vill vara i mitt självporträtt?

Därefter kommer du att få skapa ditt självporträtt där du går via foto till blyerts för att sedan välja en valfri teknik tillsammans med ett citat för att presentera dig. Arbetet avslutas med en utställning på skolan.

 

Vidare kommer vi att ha en skulpturperiod där du via en gipsmask skall förmedla ett budskap eller en känsla. Du får ta del av masker från olika århundraden och från våra olika kontinenter. Arbetet avslutas med en skriftlig redovisning av din arbetsprocess där du väver in tanke och reflektion över perioden. Även detta arbete kommer att ställas ut på skolan.

 

Under dessa veckor får du bland annat kunskaper om och utvecklar förmågor i:

  • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete
  • Presentationer av eget bildskapande.
  • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  • Ta del av konstverk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. 
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: