Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Förvaring i återanvänt - "upcycle" material

Skapad 2020-09-26 07:40 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F Slöjd
Det talas mycket om miljö och att vi skulle kunna hushålla med våra resurser mer än vad som görs. Även i skolan vill vi lyfta detta och också arbeta praktiskt med det så att arbetsområdet blir konkret. Därför arbetar vi i årskurs 8 med just återbruk.

Innehåll

Återbruk, återanvändning, upcycle, recycle

 

 

”Produktion av kläder och hemtextilier som säljs i Sverige sker nästan uteslutande i länder utanför EU. Produktionen kräver stora markytor och stora mängder vatten för bomullsodling. Miljöpåverkan är stor vid tillverkningen, på klimat och vad gäller vattenförbrukning, kemikalieanvändning och transporter. Konsumtionen av nyproducerade kläder och hemtextilier ökar i Sverige liksom återanvändning i form av second hand.” (Naturvårdsverket)

 

Den sistnämnda meningen ger hopp om eftertanke och förändring men vi vill även i skolan bidra till detta. Därför arbetar vi i årskurs 8 med just återbruk.

 

Vi har tittat på en film om hur produktionen av textilier är eller kan vara en stor miljö- och/eller arbetsmiljöbov.

 

Du som elev kan titta på det inspirationsmaterial som finns på slöjden, som ursprungliga var tillverkade för andra ändamål.

 

Du behöver prata hemma om detta och fråga om det finns något trasigt plagg, en fläckig duk, gamla eller urtvättade gardiner eller några andra textilier som du skulle kunna få. Annars har vi på skolan gamla jeans du kan få använda.

 

Vad för produkt kan du göra? Förvaring är området och här kommer några exempel; pennfodral, necessär, laptopfodral, tygkasse, väska. Några exempel finns i dokumentet nedan, under "Uppgifter".

 

 

Källor:

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Mark/Avfall/Textilavfall/

 

https://syttpanytt.se/

 

https://www.treasuregroup.de/402-fina-jeansp%C3%A5sar-textil-%C3%A5terbruk-ifokus-1183.html

 

texilochtips.wordpress.com

 

Uppgifter

  • Förslag till vad man kan göra!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: