Skolbanken Logo
Skolbanken

Kosmos geometri genom fysisk aktivitet v.40

093271 Förskolan Klara, Stockholm Norra innerstaden · Senast uppdaterad: 29 september 2020

Vi har under de senaste veckorna arbetat med matematik med fokus på geometri och de vanligaste geometriska formerna. Barnen har fått möta formerna: kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Flera av barnen kan benämna formerna vid namn medan några har fortfarande har svårt att skilja begreppen ”form” och ”färg” åt även om vi ser att deras kunskap har utvecklats och flera kan benämna alla former som vi arbetat med. Barnen har fått arbeta med vårt BAIO tema i skapande där de gjort egna formfigurer. Barnen har även arbetat med sång och sjungit sången om ”Cilla cirkel, rut rektangel osv”. Barnen har lekt kollektiva lekar med fokus på geometriska former samt spelat ett spel med geometriska former. Denna gång ska barnen få möta formerna i en fysisk rörelselek.

 

Inför undervisningstillfället

 Lärandefokus: Matematik 

 Förståelse: Vad ska barngruppen förstå efteråt?

 

 

Ökad förståelse för begreppet ”form” och de geometriska formernas olika namn och kännetecken. Förståelse för gemensamma regler.

 

Förmågor: Vilka förmågor ska barngruppen utveckla?

Utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå  rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler. Utveckla sin förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld.

 

Vad ska barnen få möta för uppgift/aktivitet?

 Barnen ska under en rörelselek få möta de olika geometriska formerna som vi tidigare arbetat med. Under veckan har vi tema ”fysisk aktivitet” och därför ska barnen genom en rörelselek denna gång få möta de olika formerna.

 

Musik kommer att sättas på och barnen ska få dansa tills dess att musiken upphör. När musiken stängs av visar pedagogen upp en bild av en geometrisk form och det gäller då för barnen att placera sig i rätt geometrisk form som är upptejpad på golvet.

 

Pedagogisk dialog - frågor att ställa innan, under och efter undervisningstillfället. 

 

”Vad heter formerna” (gå igenom innan aktiviteten börjar)

 

”Vart ska ni ställa er nu?”

 

 

Tidigare erfarenheter, exempel på fråga: vad tror ni ska hända och varför? 

 

Vi har under de senaste veckorna arbetat med matematik med fokus på geometri och de vanligaste geometriska formerna. Barnen har fått möta formerna: kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Flera av barnen kan benämna formerna vid namn medan några har fortfarande har svårt att skilja begreppen ”form” och ”färg” åt. Barnen har fått arbeta med vårt BAIO tema i skapande där de gjort egna formfigurer. Barnen har även arbetat med sång och sjungit sången om ”Cilla cirkel, rut rektangel osv”. Barnen har lekt kollektiva lekar med fokus på geometriska former samt spelat ett spel med geometriska former. Denna gång ska barnen få möta formerna i en fysisk rörelselek.

 

Under processen, exempel på fråga:vad förstår du så här långt? 

 

 ”Vilken form är det?”

 

”Vart finns formen?”

 

”Vart ska du ställa dig nu?”

 

Utveckling, exempel på fråga: vad tänkte ni i början, hur tänker du nu?

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback