Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6

Bild åk 6, POINTILLISM

Hubertusgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 oktober 2020

Planering samt bedömningsmatris i bild för år 6 uppgift POINTILLISM

Syfte för ämnet Bild

  • Skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.
  • Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder och
  • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner

Undervisningens innehåll: Vad? och Hur?

I par eller grupp om tre stycken ska ni framställa: först en skiss och därefter med tekniken pointillism färglägga skissen. Färglägga med tekniken pointillism gör ni genom att enbart använda prickar i olika färger och nyanser. Den färg ni ska använda är temperafärg i grundfärgerna gul, röd och blå i kombination med svart och vit. Dessa fem färger ska ni blanda och på så sätt skapa andra färger och nyanser. Där olika färger och nyanser blandas genom att olika prickar är placerade tätt intill varandra där bildas en optisk blandning och på håll så ”försvinner” prickarna och en helhet upplevs. Efter färdigställd bild kommer ni fylla i en enkät om uppgiften och om din egen insatts, detta för att synliggöra ditt lärande för dig själv som en formativ respons inför kommande bilduppgifter. 

Undervisningens innehåll: Varför?

Bildundervisningen är utformad på ett sådant sätt att det finns en balans mellan gemensamma genomgångar och diskussioner, enskilt arbete och samarbete mellan elever. Undervisningen bygger på såväl traditionella som digitala tekniker. Undervisningen är också upplagd på ett sådant sätt att det ska vara enkelt och tydligt för eleverna att förstå syftet med uppgifterna och vilka kunskaper de ska ges möjlighet att utveckla. Det är dessutom viktigt att eleverna ges möjlighet att uppleva att deras kunskapsutveckling följs upp genom kontinuerlig och konstruktiv återkoppling.

 

Konkreta förmågor som behandlas på uppgiften:

Färglära om grundfärger samt kunskap om att blanda färger utifrån dem och på så sätt skapa sekundära färger och nyanser. Hur dessa färger sätts samman och används i skapandet av denna bild kan vara avgörande för till exempel vilket djup och dynamik bilden får.

Använda en speciell teknik (pointillism) och utgå ifrån den teknikens egenskaper för att skapa en fungerande bild, till exempel genom att använda passande redskap som smal pensel och/eller tops på ett fungerande sätt för tekniken och materialet som används.

Värdera sin egen insatts och ge formativ bedömning/ respons till sig själv utifrån uppgiftens innehåll och mål.

Samarbeta med någon som inte nödvändigtvis är på samma nivå. Träna på att vara lyhörd och kompromissa i kombination med att vara driven och lösningsorienterad i arbetet framåt.

 

 

Kunskapskrav för uppgiften i nivåerna nedan finns under matris.

Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A


Bedömning

Vid bedömningen tittar jag på flera olika förmågor. Jag ser inte bara till den färdiga produkten/bilden utan ser också till hela arbetsprocessen, från den första idén och skissen till själva utförandet och den slutliga presentationen. Jag fäster stor vikt vid elevens förmåga att ta initiativ och finna vägar för att lösa problem. Jag ser det också som viktigt att eleven har förmåga att reflektera och fundera kring sitt eget skapande samt resonera kring detta. Min bedömning av elevernas olika förmågor sker därför kontinuerligt.

 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback