Syfte
Syftet är att vidga elevernas ordförråd, att utveckla deras förmåga att samtala om böcker och relatera till egna erfarenheter. Vi vill att de ska få träna sig i att tänka kring det de läst och hört, att kunna prata inför klassen och berätta om något de läst eller varit med om. Vi övar också att lyssna på andra och vänta på sin tur.
Metod och aktiviteter
Vi kommer att läsa och samtala böcker på olika sätt under förskoleklassåret. Till exempel kommer vi att arbeta med:
- Högläsning ur olika sorters böcker som bilderböcker, kapitelböcker och faktaböcker.
- Samtal kring det vi läst och det vi kommer att läsa. Några frågor som ställs: Vad tror du att boken handlar om? Hur känner sig huvudpersonen? Vad hände förra gången vi läste? Varför gjorde personen på det sättet? Kunde man gjort annorlunda? Hur hade du velat att boken skulle sluta?
- Bokpåse som eleverna får ta med hem och lägga i en favoritbok. I skolan får de sedan berätta om boken, klasskamraterna får ställa frågor och vi läser lite av boken.
- Veckans ramsa, en dikt på rim som handlar om olika saker varje vecka. Vi analyserar orden och tittar på och tänker kring bilden.
- Dokumentation kring något vi läst, som stöd vid återberättade. Vi ritar och återberättar en saga vi hört. Hur började sagan? Vad hände sedan? Hur slutade det?
- Vi läser tillsammans ord och meningar som vi skriver på tavlan. Vi uppmärksammar bokstäver och ord vi känner igen och jämför ord som vi skrivit med varandra.