👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tala och samtala

Skapad 2020-09-29 20:14 i Häggvallskolan Tjörn
Att kunna tala inför en grupp människor är en viktig förmåga. Den som kan tala kan också påverka. Att kunna samtala är viktigt eftersom du både lyssnar och framför dina egna åsikter.
Grundskola 6 Svenska
Att kunna tala inför en grupp människor är en viktig förmåga. Den som kan tala kan påverka. Att samtala är också viktigt. Genom samtal kan vi förstå andras åsikter och komma fram till något tillsammans.

Innehåll

Vad? 

Du tränar på förmågan att formulera dig muntligt och anpassa språk och innehåll efter mottagarna.

Hur? 

Vi kommer bland annat att utgå från UR:s program serie " Håll tungan rätt i mun". Vi kommer att diskutera kroppsspråkets betydelse och hur man bygger upp en presentation. 

Du får öva på att tala och lyssna genom att göra enkla övningar. 

Bedömning

Du visar kunskap genom att genomföra olika muntliga övningar så som samtal i par och helklass och att göra en kort presentation om ett ämne du själv väljer.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  E 6