Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokstäver och symboler

Skapad 2020-09-30 10:23 i Förskolan Loket Mönsterås kommun
Förskola
Barnen har ett stort intresse för bokstäver och symboler i kartor och vi vill jobba vidare med det.

Innehåll

Nuläge: Vi har för några veckor sedan introducerat symboler och kartor. Barnen tyckte det var jätteintressant och blev inspirerade. Vi gjorde en happening med skattkartor och pirater och har sedan dess spunnit vidare med flaggor, kikare, skrivit meddelande både för hand och digitalt. En del barn har dessutom fått intresse för att göra skattkartor och höger och vänster.

Syfte: Vi vill att barnen ska ges möjlighet att utveckla sin förståelse för kartor och symboler samt utvidga sitt lärande om närmiljön. Vi vill få med skapande genom att rita kartor och symboler, matematik genom riktning, lägesord och höger och vänster, språk- och kommunikation genom att skapa dialoger, diskussioner. Vi vill dessutom uppmärksamma de på att alla bor på olika adresser.

Hur vi går tillväga: Vi börjar med att arbeta med symboler på en karta samt höger- och vänster. Vi kommer att använda oss mer av orden höger och vänster samt under en dag markera höger/vänster på barnens armar med hjälp av bokstäverna H/V. Barnen pratar om vad Sverige är, vart hemorten är och vart de bor. För att få en helhet kommer vi att försöka göra en karta mellan förskolan och hemmet där vi förhoppningsvis delaktighet från föräldrarna. De får med hjälp av symboler markera vart olika saker befinner sig.

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
    Lpfö 18
  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: