Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMSAM01b

Samhällskunskap 1b: Politisk debatt

Katedralskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 1 oktober 2020

Under några lektioner ska vi förbereda och genomföra debatt om fyra olika sakfrågor.

Instruktioner

  1. Val av ämnen samt indelning i partier fyra och fyra - Se dokument på Classroom.
  2. Förbered er för debatten. Ta reda på fakta om partiet, bakgrund, vilka andra partier samarbetar de med, vilka är deras viktigaste frågor, vad tycker de i de frågor som ska debatteras. Kolla gärna upp sådant som är aktuellt just nu. (Läs på deras hemsidor och artiklar i tidningar) Kolla också upp något om vad era viktigaste motståndare tycker för att kunna bemöta deras argument.
  3. Debatten kommer att gå till på följande sätt:
    I. Varje parti får göra ett kort inledningsanförande, dvs. under ca 1-2 minuter kort berättar om sig själva och vilka frågor som är viktigast för just sitt parti.
    II. Vi kör 2 rundor med debatt om sakfrågor (som vi väljer tillsammans innan ni börjar söka fakta). Här ska ni berätta vad partiet står för och inte ni själva. Ni bör också bemöta argument från era motståndare. Totalt cirka 45 minuter.
    III. Till sist får varje parti göra ett avslutningstal på 1 minut, där man sammanfattar det viktigaste man har sagt i debatten och varför man bör rösta på sitt parti.
    IV. Om vi hinner avslutar vi med att reflektera över vad som framkommit i debatten och ni får lämna era positioner i partierna och har chansen att själva diskutera om vad ni tycker i de debatterade frågorna och om partiernas inställning.

Ämnen att debattera enligt beslut i klassen:
Skatter, jämställdhet, invandringen, miljön - var och en i varje grupp ska specialiseras sig på en fråga. Obligatorisk närvaro på den lektion med debatt du ska delta i.

Partier: S = Socialdemokraterna, V = Vänsterpartiet, MP = Miljöpartiet, KD = Kristdemokraterna, L = Liberalerna, C = Centerpartiet, M = Moderaterna och SD = Sverigedemokraterna. Hemsida är www."partinamnet".se

Tidsram och examination

Vecka 

Lektion 1 

Lektion 2 

37

 

Introduktion mm

38

Grupparbete, förberedelse

Grupparbete, förberedelse

39

Grupparbete, förberedelse

 

40

Debattillfälle 1 - Skatter och jämställdhet

 

41

Debattillfälle 2 - Invandring och miljö

 


Läroplanskopplingar

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller. Möjligheter och utmaningar med digitaliseringen när de gäller frågor om demokrati och politik. Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.

Presentation i olika former, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap 1b: Politisk debatt
Uppgifter
Bedömning politisk debatt

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback