Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SAMSAM02

Samhällskunskap 2 - Nationalekonomiska teorier

S:t Lars gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 1 oktober 2020

Under hösten, fram till vecka 45, arbetar vi med nationalekonomiska teorier och den påverkan som teorierna har haft och har på det omgivande samhället. Vi studerar ekonomiska, sociala och politiska påverkansfaktorer. I fokus gällande ekonomiska teorier står marxism, ekonomisk liberalism och keynesianism.

Nationalekonomiska teorier: fokus marxism, ekonomisk liberalism och keynesianism 

Samhällskunskap 2 påbörjas i skiftet aug/sep HT-20 med introducering av nationalekonomiska teorier i en föreläsningsserie bestående av Karl Marx, Friedrich Hayek och John Maynard Keynes. På lektioner diskuterar och värderar vi teoriernas framväxt, utveckling och påverkan i ett historiskt sammanhang (dåtid - samtid - framtid). 

Examinationer för er som elever: 

Seminarium vecka 40 

Podcast-produktion vecka 41-45

Individuell utvärdering vecka 45 

 

Tidsram och examinationsform

 

Vecka 

Måndag

Onsdag

40 Lektion 

Seminarium

41

John Maynard Keynes (föreläsning)/introduktion av podcastuppgift

Research 

42

Research

Produktion av podcast

43

Produktion av podcast

Produktion av podcast

45

Inlämning av podcast

Individuell utvärdering


Läroplanskopplingar

Nationalekonomiska teoriers framväxt och genomslagskraft utifrån historiska villkor och motsättningar, till exempel merkantilism, ekonomisk liberalism, marxism , keynesianism och monetarism. Frågor om tillväxt, makt, inflytande, ett hållbart samhälle, digitalisering, miljö och resursfördelning i relation till de ekonomiska teorierna.

Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika källor och medier i digital och annan form i arbetet med komplexa samhällsfrågor. Källhänvisning enligt vanliga system.

Muntlig och skriftlig presentation i olika former och med olika tekniker som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattinlägg, rapporter och essäer.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några centrala teorier och utförligt och nyanserat diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.

Eleven kan utförligt redogöra för några centrala teorier och utförligt diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.

Eleven kan översiktligt redogöra för några centrala teorier och översiktligt diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för hur teorierna påverkar nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.

I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner om källornas relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.

I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra välgrundade reflektioner om källornas relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.

I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, göra adekvata källhänvisningar samt göra enkla reflektioner om källornas relevans och trovärdighet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.

Matriser i planeringen
Samhällskunskap 2 - Nationalekonomiska teorier
Uppgifter
Bedömningsuppgift: nationalekonomiska teorier

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback