Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Min bok

Skapad 2020-10-01 13:17 i 224561 Förskolan Svängen Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
Böjens barn visar att de har ett intresse för att läsa böcker. Vi är intresserade av att följa upp och se vilka böcker som intresserar våra barn.

Innehåll

Min bok

Vi vill att våra barn ska få möjlighet att välja en bok som de vill presentera för sina kompisar och som vi kan läsa tillsammans för alla barnen inne på Böjen. Detta gör vi för att för att vi märker att våra barn har ett intresse för böcker och gillar att bläddra i olika böcker. Många av våra barn går ofta fram till vår lilla bokhörna inne på Böjen och väljer olika böcker som de vill att vi pedagoger ska läsa för dem. Vi vill fortsätta att uppmuntra våra barns intresse för böcker och tänker därför att vi ska påbörja detta bokprojekt och arbeta med det under läsårets gång. Vi vill utforska vad i böckerna som intresserar våra barn och se vad vi kan upptäcka, samtala om, skapa och experimentera kring utifrån barnens fantasi och allt annat som finns att upptäcka i sagornas värld.

 

Syftet med detta projekt är att utveckla våra barns språkutveckling och intresse för böcker. Vi vill även följa barnens intressen och se vad innehållet i böckerna kan leda oss. På så vis kan vi även utforska andra ämnen så som naturvetenskap, teknik, matematik och även olika områden inom musik, drama, teater och skapande av olika slag. Här får vi en möjlighet att utforska och arbeta med förskolans olika material. Det ska bli spännande att se vilka fantasifulla skapelser barnen vill gestalta.

 

Vi skulle vilja genomföra detta projekt tillsammans med er föräldrar. Vi tänker att varje barn får en varsin vecka att presentera en bok som de själva valt. Om det är möjligt skulle det vara roligt om barnen får ta med en bok hemifrån och presentera för sina vänner, eller om ni föräldrar kan tipsa oss pedagoger om några böcker som ni vet att ert barn tycker om så kan vi försöka se om vi har nån av dem böckerna på förskolan eller om vi kan låna dem på biblioteket. Annars finns också möjligheten att ert barn får välja en valfri bok hos oss på förskolan och presentera för kompisarna.

 

Här nedan följer ett schema för projektet där ni föräldrar kan se vilken vecka det är dags för ert barn att presentera en bok. Vi kommer att arbeta med detta projekt hela läsåret så det kan dröja innan det blir dags för vissa barn att få presentera en bok. Detta för att sjukdomar och ledigheter kan dyka upp och är ert barn borta just den veckan barnet skulle presentera sin bok så kan vi vara flexibla och ändra vecka för ert barn så alla barnen får en chans att vara med under detta projekt. Meddela oss pedagoger om er bokvecka inte passar er så kan vi försöka göra ändringar. Vi kommer att ta ett uppehåll under december månad då det är dags för lucia och julpyssel som hör våra traditioner till.

Barn, föräldrar och pedagoger är delaktiga i detta projekt.

Nedan följer ett schema för barnens bokveckor under läsårets gång:

 

Ht - 2020

Vecka 43 : Zian

Vecka 45: Ella

Vecka 47: Teo

Vecka 49: Sophia

Vt-2021

Vecka 2: Vera

Vecka 4: Ellanore

Vecka 6: Viktor

Vecka 8: Freyja

Vecka 10: Alicia

Vecka 12: Leona

Vecka 14: Khady

Vecka 16: Elvin

Vecka 18: Vilhelm

Vecka 20: Benjamin

Vecka 22: Vincent

 

Kopplingar till läroplanen

  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
    Lpfö 18
  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: