Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åsö IDH åk 8 - Styrke- och konditionsträning v. 35-40

Skapad 2020-10-02 16:14 i Åsö grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 8 Idrott och hälsa
I detta område kommer vi att lära oss olika sätt att träna vår kropp genom styrke- och konditionsträning. Vi kommer testa olika träningssätt och lära oss rätt teknik vid styrketräning. Detta för att ni ska få med er kunskap om hur ni kan träna för att bibehålla en god hälsa i framtiden.

Innehåll

STYRKE- OCH KONDITIONSTRÄNING v. 35-40

 

 

Arbetssätt och bedömning

Första momentet på Åsö terminen ht20 handlar om hur du kan träna för att bibehålla en god hälsa och fysisk förmåga genom styrke-och konditionsträning. Ni kommer få testa på olika sätt att träna inom båda områdena och kanske hitta något som passar just dig bra! Vi kommer även genomföra den traditionsenliga Åsöjoggen på ca 4 km v. 37. Momentet kommer avslutas v. 40 med ett praktiskt teknikprov på utvalda styrkeövningar då du ska visa den teknik som vi tränat på under lektionstid. 

 

Kunskapskrav som vi arbetar med

Du kan utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Du kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

 

 

 

 

Lektion 1 (60 min)

Lektion 2 (90 min)

35

Samarbetsövningar

Tantolunden konditionsträning

 

36

 Konditionsträning

Tantolunden konditionsträning

 

37

 Konditionsträning

 Konditionsträning/teori

Åsöjoggen fredagen

 

38

Styrketräning

Styrketräning

 

39

Styrketräning

 

Styrketräning

 

Prov praktiskt på styrkeövningar v. 40 på korta lektionen. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
  Idh  7-9
 • Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Styrke- och konditionsträning

Ej bedömd
Ej godkänd
E
C
A
Grovmotorik - Styrke- och konditionsträning
 • Idh  E 9
 • Idh  C 9
 • Idh  A 9
Eleven har ej blivit bedömd på detta kunskapskrav.
Eleven har inte visat godkända kunskaper inom området
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: