Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Första världskriget

Da Vinciskolan, Ale · Senast uppdaterad: 14 oktober 2020

Det första världskriget var det största kriget dittills i historien. Aldrig hade ett krig varit så utbrett och aldrig hade så många människor dödats i ett och samma krig. Miljontals unga män dog på slagfälten och i skyttegravarna. Varför startade detta ohyggliga krig? Vad blev konsekvenserna? Detta är några av flera intressanta frågeställningar vi försöker besvara på detta arbetsområde.

Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att eleverna ska få insikt i vad ett världskrig är och orsakerna och konsekvenserna till just första världskriget. Kända begrepp och personer från denna tid ska eleven vid slutet av arbetsområdet kunna väva in i sina resonemang och de ska då kunna visa övergripande kunskaper om krigsförloppet. 

Centralt innehåll

Undervisningens innehåll

Vi kommer att arbeta med första världskriget under vecka 41, 42 och 43, då vi avslutar med ett prov. Vi ska gå igenom krigets orsaker, händelseförlopp och konsekvenser. Jag kommer hålla genomgångar, eleverna kommer få diskussionsuppgifter, men även en del självständigt arbete, bland annat med instuderingsfrågor.

Området avslutas med ett prov där uppgiften består i att resonera kring orsaker och konsekvenser av kriget. 

Ord och begrepp

Imperialism, nationalism, stormaktsförbund, trippelententen, centralmakterna, kapprustning, kulspruta, stridsgas, Balkan, Svarta handen, Schlieffenplanen, offensiv, tvåfrontskrig, västfronten, östfronten, skyttegravar, flotta, ryska revolutionen, bolsjevism, Versaillesfreden och NF

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
kunskapskrav i historia - indelade i moment inkl F
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback