Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

F

Bokstavstema

Stenstalidskolan F-9, Kristinehamn · Senast uppdaterad: 21 december 2020

Under höstterminen möter vi olika personer utifrån den aktuella bokstaven (tex Herr Alfapet eller Bokstava). Bokstavspersonen kommer med olika ledtrådar till den aktuella bokstaven detta sker under måndagen. Arbetet pågår sedan en eller två veckor tematiskt på olika sätt genom att vi dramatiserar, pysslar, skriver och konstruerar bokstäver på olika sätt. Vi lär oss hur bokstaven ser ut, vad den heter och hur den låter. Vi lyssnar på vilka ord som börjar på bokstaven och stavar orden tillsammans i Widget Online för att få fram en bild .

Syfte 

Eleven ges möjlighet att träna hur bokstaven ser ut, heter och hur den låter.
Eleven övar hörförståelse.
Eleven ska ges på olika sätt möjlighet att upptäcka bokstävernas funktion. 
Eleven ska få möjlighet att identifiera ljud i enklare ord som de är bekanta med. 

Innehåll

Vi använder en "bokstavsväska" med stora bokstäver och olika föremål som börjar på bokstaven. Vi använder oss av Widget Online. 

 

Hur?

Vi möter en bokstavsperson eller en person som kommer med en bokstav under måndagen. Eleverna får ledtrådar genom olika saker som börjar på bokstaven och de får tillsammans komma på vilken bokstav det kan vara. Vi arbetar tematiskt på olika sätt, vi dramatiserar, pysslar, konstruerar bokstäver på olika sätt. Eleverna får i helklass hjälpas åt att komma på ord på den aktuella bokstaven. Elev eller pedagog skriver ordet på datorn i ett program som heter Widget Online. Detta visas på en Activboard, så hela klassen kan följa med. När det skrivs ett ord och det är rättstavat kommer det upp en passande bild, skulle det stavas fel kommer det inte upp något och då blir det en diskussion vad som behöver ändras. Eleverna använder ofta en varsin liten White board för att prova att skriva bokstäver och ord. Vi samlar olika arbeten i en temabok. Det kan vara ritade uppgifter direkt i boken eller så klistrar vi in saker vi gjort på annat sätt. Vi ritar och skriver om tex ett djur på bokstaven. Vi använder också experiment som tex Isägget på bokstaven Ii.

 


Läroplanskopplingar

pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,

kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften,

Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap.

Digitala verktyg och medier för kommunikation.

Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback