Skolbanken Logo
Skolbanken

Naturvetenskap på Snigeln

Lyrestads förskola, Mariestad · Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Ett projekt där barnen får möjlighet att undersöka och utforska naturvetenskap

Slutanalys vt-21

 

Naturvetenskap på Snigeln: 

Ett projekt där barnen får möjlighet att undersöka och utforska naturvetenskap

 

Syften

Vi ska ge barnen förutsättningar att hantera och undersöka naturmaterial med sin kropp och sina sinnen.

Vi vill ge barnen förutsättningar att se detaljer på djur

Våra miljöer ska locka till utforskande, lek och lärande

Vi ska dokumentera i Unikum via lärloggar, observationer, reflektioner i arbetslaget, foto, film

Vi ska vara närvarande pedagoger som ser barnens intressen och behov

Vi ska ge barnen tid och lärandeprocessen ska bygga på upprepning

 

Resultat

Vad har vi gjort?

Under hösten besökte vi skogen ett fåtal gånger med en liten grupp barn. I skogen stannade vi upp och gav barnen tid att utforska naturen i deras egen takt. Vi pedagoger har varit medupptäckare och bekräftat barnen genom att benämna det som de ser och hittar. Vi märkte snabbt att barnen fort blev trötta och att det krävde två pedagoger på högst tre barn. Vi valde därför att fokusera mer på att upptäcka naturen på vår utegård där vi kan vara tillsammans och kombinera lek med utforskande och lärande mer spontant, vilket passar de yngsta barnen. 

På vår utegård har vi tillsammans med barnen upptäckt växter, småkryp, vatten, lera, sand, löv, is och snö. Dessa naturmaterial har vi tagit in på avdelningen för att undersöka vidare. I vattenbaljan har barnen fått möjlighet att undersöka hur vatten påverkar olika material som färg, papper, tyg, disksvampar, fjädrar, is och leksaker. Vi har tagit in kottar, stenar, pinnar, mossa och stenar som barnen fått undersöka med sinnen och med färg i skapande syfte. Under hösten blev några barn fascinerade av sniglar med skal, (snäckorna) på gården. Vi tog in snäckorna och gjorde ett ”tittskåp” i en stor skål så att vi tillsammans med barnen fick möjlighet att följa och undersöka dem på nära håll. Ord och begrepp som t ex ”skal, snigel, is, kotte, stor, liten, snö” har flera av barnen lärt sig.

Vi såg tidigt ett intresse för djur i barngruppen. Vi bemötte det intresset genom att sätta upp bilder på olika djur på avdelningen, skapade ”djurlådor” och bilder som kopplades till sånger och ramsor. En bokhylla blev bo för ekorre, gris, hare, hund och vi samlade mjuka djur som barnen kunde bära på, sköta om och använda i sin lek. Barnens intresse för dessa miljöer/ material har varit beroende av att vi pedagoger är närvarande och aktiva, vilket har varit svårt det här läsåret. Mycket energi och fokus har gått till att bemöta enskilda barns dagsbehov och förutsättningar.  

Miljön på Snigeln har under läsåret varit mycket ansträngande och ljudnivån mycket hög, vilket påverkat både barn och oss pedagoger negativt. Vi har varit beroende av att kunna dela upp barngruppen i mindre grupper för att skapa lugna miljöer och övergångar. En stor del av veckoplaneringen har uteblivit, vilket gjort att vi varit tvungna att planera dagen ”i farten”, utifrån dagens förutsättningar gällande barnens dagsform och antal samt bemanning av personal. Det har också påverkat undervisningen och antalet organiserade, planerade lärsituationer har blivit färre än vi hoppats, liksom den upprepning av lärsituationer som vi tycker är framgångsrik.

Det har varit ett mycket tufft läsår, till stor del pga effekter av Coronapandemin men också för att det i vår barngrupp har funnits stora behov av anpassning och organisation för att skapa så lugna miljöer/ förutsättningar som möjligt samtidigt som vi har introducerat nya, yngre barn som har stort behov av närhet och stabilitet. 

Vi har dokumenterat naturprojektet i Unicum, i lärloggar, veckoreflektioner, med foto och till viss del med film.

 

Har vi nått målet?

Ja, vi har nått målet utifrån våra förutsättningar

 

Analys

Hur uppnåddes målet? El inte? Varför blev det som det blev?

Vi har sett ett lärande hos barnen, de har lärt sig nya ord och begrepp, kopplade till det naturvetenskapliga målet. De har fått förutsättningar att hantera och undersöka naturmaterial med sin kropp och sina sinnen, även om de organiserade, planerade tillfällena varit mycket färre än vad vi önskat. En stor del av våra veckoplaneringar har uteblivit eller använts för möten och kurs vilket har fått en negativ inverkan på vår pedagogiska veckoplanering. Coronapandemin har periodvis orsakat stor sjukskrivning. Introduktion av nya barn har gjort att vi måste prioritera att vara i barngrupp.

Vår innemiljö har till viss del varit inspirerande och till viss del fyllt barnens behov och intressen. Vi har varit lyhörda, närvarande pedagoger som sett och bekräftat barnens behov, intressen och utveckling. Vi har skapat lärloggar på Unicum, vilket påminner oss positivt om arbetet vi gör och får gjort. Vi har blivit påminda om att ett stort lärande sker spontant i omsorgssituationer, t ex blöjbyten, av-påklädning och måltider.

 

Vilka val har vi gjort och varför?

Vi har anpassat undervisningen till vår barngrupps ålder och behov. T ex när vi såg att besöken i skogen tog mer energi av barnen än gav, valde vi att bara fokusera på naturen på vår utegård, vilket gav positiva resultat. Under våren har vi valt att förlägga stor del av undervisningen ute och anpassat gruppindelningen av barnen utifrån deras dagsform och behov. Vi har strävat efter att i möjligaste mån, skapa så lugna situationer som möjligt och fördela barnen och oss pedagoger på avdelningen, vid övergångar, blöjbyten, att alltid äta vid två bord.

 

Framgångsfaktorer, vad tar vi med oss?

• Att ett stort lärande hos de yngsta barnen sker spontant och i omsorgssituationer. Är vi medvetna om det kan vi utveckla miljön på ett bättre sätt. Avdelningen och förskolans gård är våra viktigaste miljöer. 

• Upprepning är positivt och kan ske i mycket större grad än vad vi tror och kan vara en utmaning för oss pedagoger. 

• Gruppindelning för att skapa lugna och trygga förutsättningar för lärande, utveckling och observationer

 

Har vi identifierat några nya mål?

Vi ser ett behov och ett intresse från oss pedagoger att utveckla våra miljöer utifrån Förskolan i Mariestads vision.

”Vår förskola har en inbjudande, varierad, kreativ och tillåtande miljö, ute och inne, som lockar till lek, aktivitet och lärande. Vi erbjuder barnen föränderliga miljöer och material som inte är statiska, utan utmanar barnens kreativitet och fantasi.”


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback