Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Retorik - Att argumentera för sin sak

Rödabergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 11 december 2023

Att kunna tala på ett övertygande sätt och kunna få andra att ändra åsikt eller att också tycka att det du vill säga är viktigt är en av de värdefullaste färdigheter man kan ha med sig i livet. Många tycker dock att det här med att tala inför andra kan vara jättejobbigt och att det skapar en massa stress och ibland även ångest. Målet är att du ska kunna bli så pass säker att du ska kunna hålla ett kort anförande inför klassen åtminstone innan du går ut nian. På väg dit kan du öva genom att spela in ditt tal eller att tala inför några utvalda klasskompisar.

INNEHÅLL:

Först kommer du att få hålla ett litet tal för att pröva hur det känns att prata inför en grupp. Sedan kommer vi att arbeta med detta att tala och att argumentera muntligt på olika sätt för att träna upp förmågan att tala inför andra.

Vi kommer att titta på och diskutera några olika berömda tal. Vi diskuterar vad det är som gör en riktigt bra talare. Vad är det som övertygar oss?
Vi kommer också att gå igenom och träna på hur man komponerar ett bra tal. Vi lär oss om ethos, logos och pathos.

Du kommer att planera och genomföra ett tal där du ska övertyga lyssnaren om en att förändring - hemma, i skolan eller i samhället - är jätteviktig att genomföra. Det kan t ex handla om betyg, skolmat eller om dåliga lärare. Men det kan också handla om större saker, som t ex miljön eller om en annan viktig politisk fråga.

MÅL:

Målet är att du ska kunna hålla ett kortare tal inför en mindre eller större grupp efter att ha tränat. Du ska också ha lärt dig några tekniker man kan använda för att bli mer övertygande.

FRAMGÅNGSFAKTORER:

  • Välj ett ämne du verkligen har åsikter om och känner dig säker på.
  • Gör research.
  • Bygg upp dina argument med fakta
  • Våga. Träna mycket.
  • Läs inte innantill.
  • Skriv stödanateckningar på kort.
  • Titta på några riktigt bra tal. 

BEDÖMNING:

Bedömning sker på hur du förbereder dig och på ditt framträdande, båda vad gäller innehåll och utförande.

MATERIAL/RESOURCES

https://www.ur.se/orkaplugga/sa-haller-du-ett-bra-tal/

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. Kombinationer av olika texttyper.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från olika källor och presenterar informationen på ett i huvudsak fungerande sätt, med egna formuleringar, ämnesrelaterat språk samt citat och källhänvisningar. Eleven för till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Retorik - argumenterande tal
Uppgifter
LÄXA: Mitt tal till världen - ditt manus ska vara klart (om du inte har gjort klart under lektionerna)
Mitt tal till världen 1 - uppgift + här lämnar du in ditt manus:
Checklista för talet (argumenterande text)
Här lämnar du in ditt inspelade tal:
Att öva på att argumentera: "Det här gör mig så irriterad/arg..."
LÄXA: Titta på ett av världens mest kända tal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback