Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

MDS

Söraskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 5 oktober 2020

Under några veckor läser vi boken MDS med frågor, diskussioner och läsloggar. MDS handlar om livet i Stockholm under slutet av 1800- talet då industrialismen tog fart i Sverige.

“Mina drömmars stad”

https://docs.google.com/document/d/1UCrOcQuc_SsvzETvbol6r2xW8haMcnyeBODKYMiiKQw/edit?usp=sharing







Vad: Läsning av boken LL “Mina Drömmars stad” (Fogelström)

 

När: vecka cirka 5 veckor, tillsammans med SO

 

Hur: Läsning hemma och på lektionstid (studiestöd)

Läslogg (2-3 per kapitel) (citat+ tanke)

Läsförståelse frågor

Diskussioner i mindre grupper

Reflekterande text 

 

Varför: För att få upp en läsvana

Samt för att träna orsakssamband

 

Visuellt 

stöd: Filmen “ Mina Drömmars stad” 

https://www.svtplay.se/video/14863052/mina-drommars-stad/mina-drommars-stad-avsnitt-1

 

Bildstöd:
https://drive.google.com/drive/folders/0B0ztPBfOFvdzfkNoWF9sajA0TW1hVlNsUGlTd2ZqdFotOXpxNmRvOTZ6bl9rOHZ2cDBqcFk

 

https://docs.google.com/document/d/19YANQTcXTVRWsRlzRUSkLtJmUjrKvjXlheHhiWxMbTQ/edit

 

Tidslinje

https://docs.google.com/document/d/1gLfavC-w3qSL66uBqPrKyU5NPDE0J3_ehErOw7-tXDc/edit



Stöd Inläsningstjänst

Lättläst bok

ACs inspelning via mobilen

 

SVAövningar:

https://docs.google.com/document/d/18ZBY4NucXTktjWdniwID2Di9AMGyZuBXL4PSLMgCyVU/edit



Examination:

 

  • Läsloggar med tanke

  • Läsförståelse (Digiexam)

  • Diskussioner

  • Reflekterande text 

 

(välj ut ett eller några läsloggar och skriv utifrån det)

Lycka till!


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läsloggar x 10 lämnas in
Resonerande text 5/10
Diskussion v. 42
De fyra F:en - en resonerande text
Diskussion

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback