Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Biologi, Geografi, Bild

·

Årskurs:

4

Geografi - Sveriges landskap Åk 4

Kristinedalskolan , Stenungsund · Senast uppdaterad: 3 oktober 2023

Tillsammans i klassen arbetar vi med Sveriges geografi. Vi ska lära oss geografiska begrepp och träna på att arbeta med karta. Genom att följa "Geografens testamente" tittar vi på de naturtyper vi har i Sverige, samt vilka näringar som finns. Du kommer att få lära dig om hela Sverige samtidigt som du kommer att få göra ett arbete om ett av våra 25 landskap.

Så här skall vi arbeta


Vi kommer att öva på Sveriges karta t ex namnen på landskapen, de största städerna, sjöarna och haven som omger Sverige. Detta övar vi på i vår arbetsbok, genom frågesport på datorn, Sverige pussel, Sverigespel.

Vi kommer att se filmserien "geografens testamente" som handlar om Sveriges olika naturtyper.

Vi kommer att ha lektioner kring begrepp som väderstreck, naturtyper, näringar och ekosystem.

Du kommer att få arbeta med ett av våra 25 landskap. Du tränar på att hitta fakta och nyckelord - och att skriva texter enligt givna instruktioner. Skapa en plansch och redovisa den i mindre grupp.

Du kommer att arbeta i din So-bok  med kartor, geografiska begrepp och naturkunskap. 

Bedömning - Detta skall eleverna kunna

När vi har arbetat färdigt skall eleverna:

  • Känna till namn och placering på de flesta av Sveriges landskap, samt de största städerna, sjöarna och de omgivande haven
  • Kunna redogöra för vilka naturtyper som finns i Sverige
  • Kunna hitta på en enkel karta
  • Kunna de fyra väderstrecken
  • Ha gjort en plansch med faktatexter och bilder om ett landskap och namngivit viktiga platser i landskapet.
  • Ha deltagit i muntliga diskussioner kring temat

Läroplanskopplingar

Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem. Fotosyntes och cellandning.

Hur djur, växter och svampar kan identifieras och grupperas på ett systematiskt sätt, samt namn på några vanligt förekommande arter.

Människans beroende av och påverkan på naturen med koppling till naturbruk, hållbar utveckling och ekosystemtjänster. Naturen som resurs och vårt ansvar när vi nyttjar den.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback