Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

8

El viaje de mi sueño

Enskede skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 27 oktober 2020

Vi ska under de närmsta veckorna arbeta med ett temaarbete som vi kallar för el viaje de mi sueño, "min drömresa”. Du får en arbetsplan med uppgifter som du arbetar med i OneNote.

Bakgrund

Tank dig att du fått veta att du har vunnit (has ganado) 50 000 kronor pa en resebyrå. Du har möjlighet att vara borta tre veckor mellan den 9/12 och 29/12.

Uppgift 1.

Skriv ned en dialog dar du pratar med en resebyråtjänsteman. Du berättar om de vunna pengarna och dina önskemål om resmål. Du bestämmer dig för det land och städer du ska besöka. Ta hjälp av kartan i kapitel 1.3 i NE för att välja land. 

Uppgift 2.

Utforma en resebroschyr. Broschyren skall innehålla fakta om platserna du skall besöka samt sysselsättningar och eventuella sevärdheter. Illustrera med bilder. Ta hjälp av kartan i kapitel 1.3 i NE, och uppslagsverket www.ne.se/uppslagsverk

Uppgift 3.

Gör en packningslista på de kläder och saker du ska ta med dig på resan (hacer la maleta = packa).  Använd futurum IR (böjt efter person) + a + verb i grundform. T.ex. Voy a llevar dos pantalones negros. 

Uppgift 4.

Utforma en reklamfolder for det hotell du ska bo på den längsta tiden. Illustrera!

Uppgift 5.

Skriv en inköpslista med presenter och souvenirer till din familj och dina vänner som du ska köpa på resan.

Uppgift 6.

Skriv ett brev hem och berätta vad du har gjort. Illustrera!

Uppgift 7.

Arbeta två och två och gör en muntlig redovisning där du spelar upp situationen på resebyrån, alternativt att du gör en muntlig redovisning for klassen/mig där du berättar om “el viaje de tu sueño”, det vill säga om resmålet och vad du har gjort.

!Buen viaje!


Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Åsikter, känslor och erfarenheter.

Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.

Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.

Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.

Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.

Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt även genom att med tillfredsställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar.

Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.

Eleven visar sin förståelse genom att översiktligt redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

Eleven kommenterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

I skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.

I skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar.

I skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav moderna språk
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback