Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Varma och kalla färger

Skapad 2020-10-06 07:34 i Bruksskolan Flen
Färglära Omättade/Mättade Komplementfärger
Grundskola 4 – 6 Bild
Färg kallas också kulör. Med olika vattenfärger kommer du att få träna på dels hur de olika färgerna beter sig på pappret men också vilket material som passar bäst för olika bilder. Du kommer också att träna på noggrannhet och lära dig hur du av endast några kulörer kan blanda fram all jordens olika färger och nyanser.

Innehåll

Varför arbetar vi med färglära?

Färgläran är en av grunderna för att kunna skapa och samtala om bilder. När vi arbetat med färgläran så lär du dig tekniken att hantera en pensel och att blanda färger . Du tränar ditt färgseendet när du jobbar med olika nyanser och färgblandningar. Du får ord och begrepp så att du kan prata om färg när vi ska ha bildsamtal och bildanalys. Färglära behöver man kunna när man ska jobba med färger i otroligt många yrken.

 Det här kommer jag bedöma i ditt arbete....

Jag kommer att bedöma din förmåga att hantera tekniker, verktyg och material när du jobbar med vattenfärg, pensel och papper samt din skiss med penna innan. Jag kommer att titta på hur självständigt du jobbar och hur du löser problem.

 

 

Uppgifter

  • Din uppgift, följ instruktionen steg för steg och gör ditt eget hav med solnedgång.

Matriser

Bl
Bedömning av färglära och reflektion om din arbetsprocess

Skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material

på väg
E
C
A
Framställa bilder
Du är på väg att skapa ett hav och en solnedgång
Du kan skapa ett hav och solnedgång med viss hjälp som berättar och visar vad någon har varit med om och vad någon tycker. Du gör budskapet i dina bilder till viss del tydligt.
Du kan skapa ett hav och en solnedgång på ett utvecklat sätt Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett **bra** sätt.
Du kan skapa ett hav och en solnedgång på ett välutvecklat sätt Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett **mycket bra** sätt.
Tekniker, verktyg & material
skisspenna, vattenfärg pensel materialvård
Ännu har du inte visat att du kan hantera material och tekniker.
Du kan använda penseln på ett **ganska bra** sätt. Du prövar på ett **ganska bra** sätt hur den kan användas för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du kan använda blockfärger på ett **ganska bra** sätt. Du prövar på ett **ganska bra** sätt hur dom kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda penseln på ett **varierat** och **bra** sätt. Du prövar på ett **bra** sätt hur den kan användas för att skapa olika uttryck i dina bilder.Du kan använda blockfärger på ett **varierat** och **bra** sätt. Du prövar på ett **bra** sätt hur dom kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda penseln på ett **varierat** och **mycket bra** sätt och med **många idéer**. Du prövar på ett **mycket bra** sätt hur den kan användas för att skapa olika uttryck i dina bilder. Du kan använda använda blockfärger på ett **varierat** och **mycket bra** sätt och med **många idéer**. Du prövar på ett **mycket bra** sätt hur dom kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Kombinera bildelement
Färgblandning
Du har ännu inte visat de kunskaper som behövs för att sätta ihop färg och form.
Du kan sätta ihop former,Färger och bildkompositioner på ett **ganska bra** sätt i dina bilder
Du kan sätta ihop former,Färger och bildkompositioner på ett **bra** sätt i dina bilder
Du kan sätta ihop former,Färger och bildkompositioner på ett **mycket bra** sätt i dina bilder
Formulera & välja handlingsalternativ
Du arbetar aktivt, tar egna initiativ, frågar kamrater om läraren är upptagen och försöker lösa dina uppgifter självständigt.
Under lektionerna har din arbetsaktivitet inte fungerat på ett sådant sätt att dina arbeten blivit klara.
Du kan **hjälpa till** med att **ge förslag** på och välja arbetssätt som gör att ditt arbete med att skapa bilder **går framåt**.
Du kan **ge förslag** på och **välja** arbetssätt som **efter någon förbättring** gör att ditt arbete med att skapa bilder **går framåt**.
Du kan ge **förslag på** och **välja** arbetssätt som gör att ditt arbete med att skapa bilder **går framåt**.
Ge omdömen om arbetet
Skriva reflektioner som finns i din bildportfölj
Du har ännu inte skrivit en reflektion om dina arbeten
Du kan ge **enkla** omdömen om hur du har arbetat. Du ger exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger ihop med varandra på ett **enkelt** sätt i ditt bildarbete
Du kan ge **utvecklande** omdömen om hur du har arbetat. Du ger exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger ihop med varandra på ett **utvecklat** sätt i ditt bildarbete
Du kan ge **välutvecklande** omdömen om hur du har arbetat. Du ger exempel på hur uttryck, innehåll, funktion och kvalitet hänger ihop med varandra på ett **välutvecklat** sätt i ditt bildarbete
Resonera
Kunna använda ord och begrepp som har med ämnesområdet att göra
Du har ännu inte visat att du har kunskaper om material, tekniker och verktyg som vi arbetat med. du har ej heller visat att du förstår begreppen uttryck, innehåll och funktion
Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett **enkelt** sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett **ganska bra** sätt
Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett **utvecklat** sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett **bra** sätt
Du kan beskriva uttryck, innehåll och funktion i bilder och andra verk på ett **utvecklat** sätt. Du använder ord som hör till ämnet på ett **mycket bra** sätt
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: