Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kidsvolley 2020

Skapad 2020-10-06 07:54 i Öllsjöskolan Kristianstad
Arbetsområde i kidsvolleyboll.
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Under vecka 41-43 kommer vi att spela kidsvolleyboll. Åk 4 startar med level 0, åk 5 spelar på level 1 och åk 6 spelar på level 2. Här under hittar ni den pedagogiska planeringen. I uppgiften hittar ni en film som ni ska titta på, regler för kidsvolley samt ett litet test ni kan göra för att se så att ni förstått reglerna rätt.

Innehåll

Konkretisering av mål

Eleven deltar i spel och visar förmåga att anpassa sina rörelser till det aktuella spelet genom att samarbeta med sina lagkamrater och följa regler. I diskussioner om spelets förutsättningar kan eleven ge exempel på risker i olika spelsituationer och hur man kan förebygga dem.

Arbetssätt

Vi kommer under ett antal lektioner att spela kidsvolleyboll där vi tränar motorik (kasta, fånga och förflyttning), samarbete i lag samt förmågan att följa uppsatta regler och kunna förstå spelets idé. I kidsvolleyboll spelar man i olika nivåer (levels) och som utgångspunkt spelar åk 4 i level 0, åk 5 i level 1 och åk 6 i level 2-3.

Bedömning

Formativ bedömning och återkoppling till eleven sker löpande under arbetsområdet. Den summativa bedömningen sker vid spel i slutet av arbetsområdet. Dokumentationen består av lektionsanteckningar och filmade spelsekvenser i slutet av arbetsområdet.

Uppgifter

 • Förberedande uppgift

 • Test av regelkunskaper

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
  Idh  E 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.
  Idh  C 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.
  Idh  A 6

Matriser

Idh
Kidsvolley

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Bollspel lag
Är delaktig och hanterar bollen efter bästa förmåga. Visar viss förståelse för olika spels regler.
Hanterar bollen på ett relativt säkert sätt. Visar relativt väl förståelse för olika spels regler. Samarbetar relativt väl med sina lagkamrater.
Hanterar bollen på ett säkert sätt. Visar god förståelse för olika spels regler. Samarbetar väl med sina lagkamrater.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: