Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och Moral

Skapad 2020-10-06 09:19 i Christian 4:s gymnasium Kristianstad
Gymnasieskola Religionskunskap
Vad är rätt och vad är fel? Vad är ett gott liv och ett gott samhälle?

Innehåll

Undervisningen ska behandla:

  • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.

- Vi går igenom området tillsammans och ni kommer få träna er i att tänka utifrån de olika teorier och modeller som finns

  Examination i form av ett skriftligt prov

Uppgifter

  • Dygdetik- vad är det?

  • Vad är ett gott liv? Vad är ett gott samhälle?

Matriser

Rel
Etik och Moral

Rubrik 1

Nivå 1
Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Nivå 2
Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Nivå 3
Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: