Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk, NO (år 1-3)

·

Årskurs:

9

Castor 9 NO/SV Genetik ht20

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 7 oktober 2020

För att du ska kunna följa och delta i debatten behöver du få kunskaper i genetik och argumentation. Under detta arbetsområde ges tillfälle att på nära håll studera aktuella forskningsprogram i genteknik och diskutera olika etiska dilemman som uppkommer i samband med dessa. Du kommer också lära dig hur på ett effektivt sätt bygger upp en argumenterande text, så att du kan övertyga andra om att din åsikt är den rätta.

Vad ska vi arbeta med?

Vi tar upp grundläggande begrepp inom genetik och genteknik. Vi kommer att ta upp aktuella forskningsprogram i genteknik och diskutera dess för-och nackdelar. Du kommer att få ta ställning och skriva en argumenterande text i valfritt ämnesområde inom genteknik.

 

Hur ska vi arbeta?

NO

Föreläsningar + filmer + eget kunskapsinhämtande

Klassrumsdiskussioner och övningar

Skriftligt prov tisdag v.39

SV

Genomgångar av: syftet med argumenterande text, struktur, att skriva med röd tråd, att organisera sitt stoff, källhänvisningar och referatmarkörer, att skriva stycken

Övningar till ovanstående.

Skriva argumenterande text v.41

 

Vad ska du lära dig?

  • Du kommer att använda dina kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  • NO
    Du kommer att använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  • Du ska känna till orden tes, argument och motargument och kunna bygga upp en argumenterande text med god struktur. 
  • Du ska lära dig att hänvisa till källor du använder i din text samt tydligt kunna visa vad som är egna och andras åsikter. 

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
Biologi
Svenska - Argumenterande text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback