Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Samhällskunskap: Så styrs Sverige

Folkungaskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 7 oktober 2020

Vi kommer under detta arbetsområde att arbeta med hur besluts tas i Sveriges riksdag och hur det fungerar med uppbyggnaden av riksdag, region och kommun. Vi kommer även arbeta med olika styrelsesätt som finns i världen, som demokrati och diktatur.

Innehållet i detta område är viktigt för att  förstå varför demokrati är viktigt att arbeta med kontinuerligt för att behålla den. Du ska även lära dig om vilka demokratiska rättigheter och skyldigheter du har i Sverige. Det är viktigt även för att du ska kunna veta hur du kan påverka beslutsfattande i vårt samhälle.

Frågor som kommer att besvaras under arbetsområdet är bland annat följande:

Vad krävs för att ett samhälle ska räknas som demokratiskt? 

 

Vilka statsskick finns och vad skiljer dem åt? 

 

Hur styrs Sverige? 

 

Vilka partier som sitter i riksdagen och vilka politiska skiljelinjer som finns?

 

Preliminär tidsram och examinationsform

(Tänk på att vissa saker kan komma att förändras i planeringen) 

Vecka 

Onsdag

Fredag 

42

Intro “Så styrs Sverige”

Olika styrelsesätt 

43

Olika styrelsesätt

Så styrs Sverige

44

LOV

LOV

45

Så styrs Sverige

Så styrs Sverige

46

Studiedag

Så styrs Sverige

47

Så styrs Sverige

Så styrs Sverige

48

Så styrs Sverige

Så styrs Sverige

49

Så styrs Sverige

Skriftligt prov “Så styrs Sverige”

 

Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan föra relativt väl utvecklade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback