Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läståget

Skapad 2020-10-07 13:58 i Stugsunds skola Söderhamn
Grundskola F – 1 Svenska
Svenska, laborativ läs-och skrivinlärning.

Innehåll

Här har vi en laborativ läsebok. Den erbjuder eleverna en strukturerad läsinlärning. Boken börjar med ljudenlig stavning. I den här boken får eleverna lägga och para ihop bild- och läskort, klistra in färgglada klisterbilder, läsa, skriva, rita, måla, lösa korsord, göra bläddror, spela spel och mycket mer.
En bok för alla nyfikna elever som är sugna på att lära sig läsa. Den är fylld av härliga och inspirerande färgbilder. Den smyger fram med små steg och befäster kunskaperna. En individanpassad bok som också blir elevens alldeles egna första läsebok. 

Här kan eleverna arbeta mycket självständigt. Tydliga och enkla symboler som instruerar eleverna om vad de ska göra. Ibland behöver de hjälp med läsförhör av en lärare eller förälder, men det mesta av arbetet klarar de på egen hand.

Eleverna får inte gå vidare förrän de klarat läsdiagnosen som finns i slutet av varje kapitel. Här gäller det att skaffa biljett till nästa läskapitel. Boken är både en läsebok och en arbetsbok.  

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  Sv  1-3
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  1-3
 • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
  Sv  1-3
 • Sambandet mellan ljud och bokstav.
  Sv  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: