Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Träning av kasta boll

Skapad 2020-10-08 12:43 i Ugglums skola Partille
Uppvärmning: Följa John - Dela in klassen till 4-5 elever i varje grupp. Gruppen bildar sedan ett led. Därefter är det den första i varje led som bestämmer rörelse mönster (Använder hela salen). Resterande eleverna i gruppen skall sedan härma dessa rörelse mönster. Sedan byter man ledare så man får testa på att leda och att ledas. Huvudmoment: Berättar om teknik hur man skjuter i basket. Därefter dela man in gruppen i olika smågrupper beroende på hur många korgar man har. Därefter är det skall första personen försöka träffa i korgen (basketkorgarna). När man sedan har skjutit skall man passa bollen till nästa person och ställer sig sedan sist i kön. Fiabasket: Vi fortsätter med grupperna men vi har under tiden lagt ut en spelplan av rockringar (Fyrkant). Samma sak som innan men nu när man sätter bollen i korgen får man lägga en ärtpåse i startrockringen. När man sätter nästa så får man flytta ärtpåsen. När ett lag har gått ett helt varv med sin ärtpåse är leken slut och man kan köra om eller utveckla leken genom att köra med knuff också.
Grundskola F – 3 Idrott och hälsa
Teknik med bollar, genom att kunna använda sig om komplexa rörelse få bollen dit man vill.

Innehåll

Uppvärmning: 

Följa John - Dela in klassen till 4-5 elever i varje grupp. Gruppen bildar sedan ett led. Därefter är det den första i varje led som bestämmer rörelse mönster (Använder hela salen). Resterande eleverna i gruppen skall sedan härma dessa rörelse mönster. Sedan byter man ledare så man får testa på att leda och att ledas. 

 

Huvudmoment: 

Berättar om teknik hur man skjuter i basket.  Därefter dela man in gruppen i olika smågrupper beroende på hur många korgar man har. Därefter är det skall första personen försöka träffa i korgen (basketkorgarna). När man sedan har skjutit skall man passa bollen till nästa person och ställer sig sedan sist i kön. 

 

Fiabasket: Vi fortsätter med grupperna men vi har under tiden lagt ut en spelplan av rockringar (Fyrkant). Samma sak som innan men nu när man sätter bollen i korgen får man lägga en ärtpåse i startrockringen. När man sätter nästa så får man flytta ärtpåsen. När ett lag har gått ett helt varv med sin ärtpåse är leken slut och man kan köra om eller utveckla leken genom att köra med knuff också. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Enkla lekar och danser och deras regler.
  Idh  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: