Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

ESTEST01

UTSTÄLLNING, Estetisk kommunikation 1

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 8 oktober 2020

Snart är det dags för utställning! Men först måste ni ha några verk att presentera. Info och uppgiftsbeskrivning hittar du nedan.

UPPGIFT: UTSTÄLLNING

 

I början av nästa termin ska ni ha en utställning där ni ska ställa ut varsitt verk presenterat genom valfri konstform. Verket ska kommunicera en tanke, en idé, en känsla eller dylikt och på så vis nå en önskad effekt på eller reaktion hos den tänkta publiken.

Ett tema som alla kan följa i planeringen och skapandet är förändring (t.ex. i samhället politiskt eller miljö, vetenskap, i sig själv typ personlig mognad eller annan typ av utveckling, i hur en växt eller en hundvalp växer). Detta är ett ganska brett tema, och om du känner att du vill ha något lite mer tydligt att utgå ifrån så kan du välja ett annat eller flera andra ord som bestämts i samråd med klassen under lektion 8/10-20 (se nedan).

 

Välj ett eller flera av följande temaord att arbeta utifrån:

  • Förändring
  • Kultur
  • Coronaviruset
  • Abstrakt
  • Fantasi/Surrealism
  • Normbrytande 

 

Att göra:

  1. Först: brainstorming – skriv ner dina egna associationer till temaordet/orden som du har valt, läs sedan upp det för en kompis och diskutera.
  2. Nästa steg blir att skissa på en idé (anteckna, rita, spela in röstmemo, synopsis, mind map osv. Gör så som passar dig och ditt projekt bäst!) Tänk på vad du vill nå för effekt/reaktion med ditt verk!

  3. Därefter kan skapandet av själva verket börja! Ni ska skriva en tydlig projektplan (ni kommer att få en mall för detta och vi kommer att hjälpas åt).

 

Utställningen behöver också ett tema – idé om vad för tema kan komma senare, när verken är färdigställda eller åtminstone påbörjade. Det kan exempelvis vara ett färgtema, ett industritema eller ett lyxtema, huvudsaken är att det knyter ihop utställningen på något sätt. Detta ska ni komma fram till och komma överens om tillsammans.

Alla måste utgå ifrån vilken EFFEKT man vill uppnå, dels med sitt eget verk, dels med hela utställningen tillsammans. Detta kräver dialog, kommunikation och gruppdynamik (kom ihåg FIRO-modellen!) Tänk frågor som: Vilka reaktioner vill vi ha? Vad vill vi att folk ska känna när de tittar igenom vår utställning? Vill vi att de ska ta med sig tankeställare/lärdomar? OBS! Effekten du vill uppnå med ditt eget verk kan skilja sig från önskat helhetsintryck av utställningen.

Presentationsformer: utställning, en egenvald presentationsform (t.ex. film, textil, kollage, lera, dans, teater, fotografier, musik, text i form av exempelvis poesi etc.) och skriftligt i form av planering, information om det egna verket samt utvärdering.

 

OBS! Det är viktigt att alla skriver en förklaring på hur ni tänkt med era verk! Titta t.ex. på Konstfacks vårutställning för inspiration om hur man skriver en text till ett verk! (https://konstfack2020.se/) Denna text ska dels ingå i ett informationsblad som ska delas ut till besökarna, dels finnas i nära anslutning till själva konstverket på utställningen.

Efter utställningen ska gästerna få tycka till om det hela – vi behöver ta fram en utvärderingsblankett eller liknande (de behöver i princip bara tycka till om vad som var bra och vad som kan förbättras).

Även ni själva ska skriva en noggrann utvärdering där ni reflekterar kring både ert eget verk, det egna deltagandet i gruppen och mer övergripande om resultatet (ni kommer att få en mall för detta).

 

Exempel på olika ansvarsområden när alla verk är färdigställda:

  • Marknadsföring av utställningen
  • Grupp- och tidsbokning
  • Iordningställande av utställningslokalen utifrån temat
  • Informationsblad till besökarna med info om varje verk + dess skapare
  • Utvärderingsblankett till besökarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • EVENTUELLT (för de som vill): muntlig presentation inför publik –  Eftersom vi lever i en pandemi kan inte alltför många komma samtidigt för att kolla på utställningen, så här kan ni komma att delas upp och få ansvar för att presentera för olika personer vid olika tidpunkter.

Grupper/personer att potentiellt presentera för: estetlärarna + andra relevanta lärare, rektor, familj/vänner, ÅK 1+2, etc.

Efter de tidsbokade presentationerna kommer utställningen i så fall vara lite mer öppen för andra besökare och de får då kika runt som de vill, men det får givetvis aldrig vara för många i rummet samtidigt.

 

 

LYCKA TILL! :) 

 

//Evelina


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
ESTEST01
Uppgifter
Valfria verk
Projektplan Utställning

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback